Pe Dos, poezii cu prostii pentru copii – Carmen Tiderle

12 mai 2016 Madalina Rusu

9.3

versuri

10.0/10

ilustratii

9.0/10

experiența lecturii

10.0/10

conținut

9.5/10

calitate ediție

7.8/10

Ce mi-a plăcut

  • umorul
  • versurile
  • temele abordate
  • ilustrațiile
  • Reduceri

Ce nu mi-a plăcut

  • Grasu'
  • N-am chef!
  • cum e legata cartea

Ce ne-am mai distrat! Am citit cartea împreună, și Nicoleta a citit-o singură. De mai multe ori. Are câteva poezii care îi plac pe care le știe pe de rost. Mulțumim Carmen Tiderle pentru această bijuterie din bibliotecă!

Poezia este pentru noi ceva plăcut. Încă nu ne-am lovit de versuri de memorat obligatoriu pe care Nico să nu le îndrăgească, așa că orice carte de poezie aduc acasă este aleasă prima la povestea de seară. Dar această carte e mai aparte. Nico a primit-o cu dedicație specială, pentru că știam că îi va face plăcere să o citească. A primit instrucțiuni clare că e o carte pentru copii școlari și nu e potrivită pentru pitici de 4 ani și jumătate, cum e frățiorul ei. Dar după fiecare poezie se distra copios și întreba – „Asta pot să i-o citesc și lui? Cred că ar înțelege, mami, te rog, lasă-mă să i-o citesc, uite ascultă și tu„… și îmi citea poezia și mie, eu fiind la volan. Ne-am prăpădit de râs până acasă așa că… Până la urmă i-a citit-o pe toată, așa pe rând, pentru că … râdea așa de cu poftă la fiecare lectură încât piticul cerea să fie și el părtaș la distracție. Și am râs și ne-am distrat cu toții. Din preferatele noastre Ana are mere, Reduceri, Ziua răzbunării.

Limbajul este atât de accesibil pentru copii, cuvintele alese cu grijă, din lumea copilăriei. Rimele curg astfel încât un copil poate recita poezia cursiv, după prima lectură. Pentru Nico, acest lucru a provocat-o să citească tot mai mult.

Poeziile sunt … cu prostii, majoritatea foarte amuzante, și numai bune pentru copii de 6-9 ani. Ce înseamnă prostii, vă întrebați? Păi e cam așa…

Avem o ceartă între frați,
Spanac ce dă putere la pirați,
Avem chiar și băieți și fete
Unii sunt singuri, alții în pereche,
Un căpcăun și-un plasture,
Căței și mâțe jmechere,
Un crocodil cam sperios,
Un elefant ce pânz’a părăsit voios.
Apare și tabla-nmulțirii
Ce și-a pierdut admiratorii,
M
ulte emoții de tratat,
Și-un Moș Crăciun ADEVĂRAT!
Un pârț, și-un pui de ciocolată,
Multe jucării, dar nu toate deodată,
Copii ce la școală nu prea vor
Și un căscat molipsitor.
De vreți mai multe voi să știți
Ia puneți mâna și citiți!

Sunt câteva poezii care nu sunt pe gustul meu, Grasu și N-am chef mai precis, dar sunt puține comparativ cu cele plăcute. Prima este despre un copil gras ce mănâncă tot ce prinde, a doua despre mama căreia i se oferă slujba de servitoare. Un pic prea in-your-face după mine, dar e doar părerea mea.

Ilustrațiile sunt pe măsura textului – la fel de amuzante și expresive. Îmi plac mult cele care nu dezvăluie totul, lasă imaginația să prindă aripi și să … deseneze mai departe. Chiar și coperta e pe dos.

Cartea are coperțile cartonate, foarte solide, dar interiorul e cam fragil pentru cât e de citită cartea. Asta nu-mi place la ea.

Nouă ne place foarte tare, v-o recomand cu mare drag. Dar de la 6-7 ani.

Prezentare

Cum ii faci pe copii sa le placa cititul? Simplu: scrii o carte care le place. Pui la un loc pisici, elefanti, un plasture, fetite si baieti, tantari, spanac, un rinocer, un caca, tatuaje, pe Mos Craciun, un Happy Meal, un capcaun, niste parinti si-un part, ii intorci cu susu-n jos si vezi ce iese. Daca mai adaugi si rime, ies niste poezii cu prostii pentru copii in care o pisica, in loc sa creasca, se face mai mica si devine parazit, elefantul se satura de leganat si goneste prin oras intr-o motocicleta cu atas, o guma se mesteca o saptamana, caruselul, in loc de cai si de sarete, e dotat cu baieti si fete, copiii cauta elixirul fericirii in loc sa-nvete tabla inmultirii, iar ursul e mancat de mure. Daca mai pui si multe idei ciudate, finaluri neasteptate si cele mai smechere ilustratii… E, uite asa, ii faci pe copii sa le placa cititul. PE DOS – poezii cu prostii pentru copii – Hai sa le citim, copii!

Autor Carmen Tiderle
Ilustrații Vali Petridean
Produs publicat in 2016 de Vellant
Format: 220×220
Tip coperta: Cartonata
Numar pagini: 64

 

Comandă cartea online de aici, aici

 

Wrap Up

One Comment

  • Elena Nedelcu 21 aprilie 2017 at 12:40

    versuri

    10

    ilustratii

    9

    experiența lecturii

    10

    conținut

    10

    calitate ediție

    7.6

    O bucurie de scriitură (*****), atât pentru cei mici cât și pentru cei mari, dar merită un suport mai bun. Într-adevăr, și exemplarul nostru are foile desprinse – și nu pentru că am fi tras noi de el. O citim și acum, tot râzând, alternăm cu „În orașul Bucurville”. Terapie curată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Acordul tau pentru colectarea datelor este obligatoriu

*

Sunt de acord ca FiledeVis.ro sa colecteze numele si emailul meu pentru a-mi raspunde solicitarii