Lewis Carroll, creatorul țării minunilor

24 mai 2017 Mariana Rusu

lewis carroll Lewis Carroll, pseudonimul literar al lui  Charles Lutwidge Dodgson, și-a văzut publicată în 1865 cartea pentru copii „Alice în țara minunilor”. Povestirea despre aventurile Alicei a avut un succes deosebit la vremea respectivă și a fost cartea multor generații de copii.

Lewis Carroll s-a născut la 27 ianuarie 1832, la Daresbury, Cheshire, Anglia, într-o familie cu 11 copii.  Primii ani de școală i-a petrecut acasă. Încă de atunci a dovedit o inteligență deosebită: de la șapte ani putea citi o carte întreagă. La 12 ani, a fost trimis la o școală particulară. În 1849 a intrat la Universitatea Oxford, obținând după absolvire postul de profesor de matematică la Christ Church College din Oxford.

Din 1860 Lewis Carroll și-a început cariera literară, scriind în diverse reviste poezii, povestiri fantastice pentru copii și lucrări matematice. Într-o epocă victoriană în care erau la modă povestirile sentimentale, Lewis Carroll a creat o literatură pentru copii marcată de fantezie, umor absurd și satiră.

Autorul a devenit celebru în 1865, când i-a apărut povestirea „Alice în țara minunilor” , povestire care i-a fost inspirată de Alice Liddell, fetița de 10 ani a unui prieten, pentru care, în timpul unei călătorii cu vaporul, Lewis Carroll a creat o poveste despre aventurile unei fetiţe care porneşte pe urmele unui personaj neobişnuit: un iepuraş alb cu ceas în buzunarul vestei. Alice Liddell a fost atât de captivată de poveste încât i-a cerut lui Carroll să o scrie pentru ea. Astfel s-a născut povestea lui Alice în Ţara Minunilor, în care creaturi stranii precum Iepurele de Martie, Pisica-Cheshire, Regina de Cupă sau Falsa Broască Ţestoasă sfidează legile firii şi ale limbajului cu o dezinvoltură pe care numai copiii o pot înţelege pe deplin. Dincolo de încercările exegeţilor de a descifra jocurile de limbaj şi aluziile presărate în text, Alice rămâne şi astăzi ceea ce a fost pentru atâtea şi atâtea generaţii: o „carte a cărţilor“ pentru copii, în care imaginaţia şi umorul îşi găsesc expresia desăvârşită.

Succes la public a avut si a doua carte, „Through the Looking Glass” (Alice trece prin oglinda), având-o eroină tot pe Alice, inspirată de o altă fetiță, Alice Theodora Raikes pe care o cunoscuse în 1867 la Londra. Cartea  poate fi citită ca un exerciţiu de imaginaţie adresat deopotrivă copiilor şi adulţilor cu poftă de joc, căci eroina de şapte ani, folosind expresia ei favorită, „Hai să ne prefacem că…”, trece prin oglinda din sufragerie şi, înaintând pe cărarea şerpuită ca un tirbuşon, iese din realitate, lăsând deschisă fanta spre un ţinut miraculos şi surprinzător. Opera scriitorului cuprinde si un poem, ‘The hunting of the Snark„, publicat in 1876, și romanul fantastic „Silvia si Bruno” (1893), considerat însa de critică un eșec.

Lewis Carroll a încetat din viață pe 15 iunie 1898 in Guildford.

Cărți pentru copii:

 

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Acordul tau pentru colectarea datelor este obligatoriu

*

Sunt de acord ca FiledeVis.ro sa colecteze numele si emailul meu pentru a-mi raspunde solicitarii