Ieri am terminat de citit împreună cu băiețelul meu de 10 ani, cartea „Aventurile lui Remy în lumea lui Tot ceea ce există” de Nicoleta Mariana Orlea. Mai bine zis, el a terminat de citit ultima povestire din carte. Ne-am bucurat și ne-am întristat să facem cunoștință cu Remy și iar ne-am bucurat și iar ne-am întristat. Poate vă întrebați de ce. Pentru că, e prima carte pe care am citit-o și care spune povestea lumii unui copil cu autism. Am citit și recitit fiecare întâmplare prin care trecea Remy și am fost acolo cu sufletul la gură la fiecare pas pe care l-a făcut, la fiecare nouă achiziție, la primele cuvinte rostite, la fiecare zâmbet. Este o carte magică. Te poartă prin sentimente, trăiri, dureri, neînțelegeri, evoluție, involuție și achizițiile unui copil cu totul special. De ce a durat mult să citim această carte și de ce o iubim? E greu de explicat lumea unui copil cu autism, mai ales dacă nu ai intrat în contact cu unul. Iar, al meu copil a fost curios să afle cât mai multe despre acești copii cu totul speciali. Așa că, după fiecare poveste, am căutat explicații, am căutat informații despre autism….
”Copilul tău vrea și are nevoie de educație financiară încă de la cea mai fragedă vârstă. Banii sunt prezenți în viața noastră încă de la naștere și avem nevoie de ei pe tot parcursul vieții. Avem nevoie să știm că banii nu sunt un lucru rău. Sunt unelte pe care le folosim pentru a trece cât mai senin și mai frumos prin viață. Banii nu sunt ochiul dracului, ci sunt deschizători de drumuri și oportunități. A înțelege cum să obții, să folosești și să înmulțești banii și apoi să-i pui la lucru pentru tine este un proces complex. E nevoie de ani de acceptare, de schimbare a credințelor limitative și de schimbare a mentalității la adulți. Așa că, de ce să nu creăm mentalități noi, și să nu mai încercăm să le schimbăm. A crește adulți capabili și cu mentalitate de învingător e mult mai ușor decât a educa la maturitate. Copilul tău are nevoie să crească cu credințe bune despre bani, economisire și investiții. Un adult independent se crește și se educă financiar încă de la vârste fragede.” Aceasta este contribuția mea la cartea Roxanei Bucur – 101 idei despre cum să faci educație financiară copilului tău, carte…
Am fost rugată acum câteva săptămâni să scriu o recenzie pentru trei cărți cu Lumea Lui Fram Ursul Polar! Am primit cartea Fram în lumea emoțiilor și a întunericului și cele două volume reeditate și rescrise din Fram Ursul Polar. Îl mai știți pe FRAM? E unul din prietenii copilăriei mele. Eu îmi amintesc foarte bine filmul pe care îl vedeam în alb-negru cu ursul cel haios și sufeream îngrozitor când I se întâmplă cate ceva. Ei bine, spre deosebire de film, cărțile sunt foarte frumoase și pun accentul pe emoții. Cărțile au picat la fix pentru că Sonia are uneori probleme în a dormi în camera ei din cauza fricii de întuneric. Prima parte a cărții lui Fram în lumea emoțiilor este chiar despre emoții, este prezentată sub forma unei povești scrise pe înțelesul copiilor de la 2 ani în sus, aș spune, sub formă de dialog între Fram și prietena lui, Ana. Nu vreau să dezvălui prea mult, însă pot spune doar că Sonia a fost captivată de dialogul simplu și clar, imaginile frumos colorate și modul în care mă maimuțăream eu :)). La finalul poveștii despre emoții sunt câteva jocuri pe care le puteți face cu copilașii…
Oare e important să îi educăm pe copii să își recunoască sentimentele, să își cunoască calitățile, să știe să și le recunoască și să le numească? Oare e important să le spunem cât sunt de curajoși, empatici, altruiști, curajoși, unici? Oare e important să descopere și alte calități pe care să le folosească de mici? La toate aceste întrebări și la multe altele veți găsi răspuns în cartea personalizată Povestea Calităților. Recomandată de la 4 ani, această carte personalizată îl transpune pe copilul tău în lumea mirifică a poveștilor în versuri, îi dezvoltă imaginația și, în același timp îl ajută să recunoască diverse calități atât de importante. Ilustrațiile sunt minunate și de ajută să iei o pauză de la citit și să le explorezi. Descoperi în ilustrații candoarea și delicatețea acestei povești. Povestea calităților ajută copii să își descopere potențialul și resursele. Urmărind drumul colorat, copii se găsesc în mijlocul unor aventuri amuzante, fiindu-le oglindit prin lauda descriptivă cum ajutorul lor (sub forma de empatie, perseverenta, ascultare activa, creativitate etc) FACE DIFERENȚA… pentru protagoniștii întâlniți dar SURPRIZĂ, și pentru ei înșiși! Cartea are coperta cartonată, 16*19 cm, se personalizează cu numele atât pe copertă cât și pe filele din interior,…
Așa cum spune autoarea, această carte este o colecție de scrisori de dragoste pentru copii, scrisori care ne vorbesc și nouă, adulților, în egală măsură. Cartea vorbește despre dragoste și dor și ajută copiii să simtă iubirea celor de departe, pe care poate ei nu știu cum să o transmită. Deasemenea, ajută părinții și bunicii aflați la distanță să găsească metode noi de a-și exprima dragostea pe înțelesul piticilor. Oricât de mare ai fi, e greu să-ți fie dor și această minunăție de carte face dorul să fie mai ușor. Limbajul este unul simplu pentru a putea fi înțeles de cei mici dar totuși plin de semnificații. Scrisori scrise cu drag unui copil aflat la depărtare, scrisori care ung ca un balsam sufletele mici și mari care au fost la un moment dat separați de cei dragi de distanțe mari. Organizată pe zilele săptămânii, textele sunt mai lungi sau mai scurte așa cum și zilele nu sunt toate la fel. Uneori cu rimă, alteori nu, unele provocând cititorii la desen, joacă sau visare. Fiind o lectură plăcută, melodioasă, cartea este atrăgătoare pentru copii până pe la 10 ani aș spune eu, poate și mai mari dacă se identifică cu destinatarul…
„Numele meu este Bruno” este o poveste adevărată. Și puțin imaginată. Dar complet autentică. Ce îl face pe un câine unic? Ce îl deosebește de ceilalți câini? Ce își dorește cu adevărat? Afli toate aceastea, din biografia unui câine, povestită chiar de el. Povestea e impresionantă prin puterea pe care un animal de companie o poate avea în viața ta. Dacă ai un cățel, o pisică, un hamster sau orice alt animal de companie, această poveste te va emoționa. Dacă nu ai un animal de companie, această poveste o să te facă să îți dorești să adopți unul. Bruno este un câine adoptat. Povestea adapatării lui la viața de familie te pregătește pentru încercările pe care le poți avea dacă adopți un câine. Dar, te ajută să înțelegi și ce simte câinele tău: frică, curiozitate, iar frică, acceptare și multe altele. Dacă adopți un câine înveți și că viața lor e plină de aventură, de zbenguială, de bucurii, dar poate fi și foarte scurtă(comparativ cu a omului). Și, înveți că după ce câinele tău nu o să mai fie, el rămâne împreună cu tine, în amintirea ta. Așa că, adoptă un câine și schimbă o viață! De fapt, chiar două…
Dacă ai vrea să fi un animal, oricare din lumea aceasta, ce ai prefera să fi? Îți las puțin timp de gândire, dar sigur nu ai spune că ai vrea să fi broască. Nu-i așa? Păi de ce? Pentru că broaștele sunt ude, alunecoase, verzi, mănâncă prea multe insecte și pentru că, dacă ai putea alege, ai alege să fi un alt animal, mai mare, mai maiestuos, mai înțelept. Poate un iepure, o pisică sau o bufniță. Așa și cu personajul nostru, mica broscuță. Își dorește să fie orice animal, doar broască nu. Dar, bineînțeles că nu poate. De ce? Simplu. Pentru că e broască. Dialogul dintre broscuța care își dorește să fie altcineva și broasca mamă este surprinzător și amuzant. Descoperim o broscuță mofturoasă și o mamă calmă și cerebrală care tratează situația cu amuzament. Fiecăruia dintre noi i-ar plăcea să trăiască în pielea altui personaj, pentru că i se pare că a fi altcineva este mai bine, mai înălțător și cu avantaje sunt mai multe. A te vedea alt personaj, alt om sau animal este un proces normal de autocunoaștere și depășire a barierelor mentale. E un proces firesc pe care vă invit să îl experimentați. Ce alt…
„Fluturaşul Fly şi Floarea Dorinţelor” este o frumoasă poveste pentru cei mici, plină de peripeţii. Drumul palpitant până la capătul râului dezvăluie mesajul cărţii, acela că merită să îţi urmezi visele. O lecţie de încredere în sine, de perseverenţă şi curaj, ce aduce în prim plan teme precum prietenia adevărată, familia iubitoare. Minunatele iustraţii, realizate în acuarelă de Ludmila Hodiș, dau viaţă aventurii fluturașui Fly şi personajelor pe care cu siguranţă le veţi îndrăgi. Am primit cartea cu mare emoție și am citit-o pe nerăsuflate, am admirat ilustrațiile minunate, ca apoi seara să îi propun copilului meu să o citească. Bucuria aventurii alături de Fluturașul Fly spre Floarea Dorințelor a fost mare. A citit cu sufletul la gură aștepând să vadă ce dorință avea fluturașul acesta cu aripile de un albastru atât de minunat. În zborul lui, Fly se accidentează, dar este ajutat și se simte protejat de prieteni noi pe care și-i face în situații critice. Simte frică, frica de necunoscut, de întuneric, de nou. Dar, mereu, încrezător în forțele lui, reușește să treacă peste aceste sentimente. Iar, la final, dorința i se împlinește. Este alături de familie, de prieteni noi și cel mai important, este fericit. Citiți cartea…
TUP, salvatoarea iernii este o poveste despre un pui de ciocarlie ager la minte, un melc sprinten, cu cochilia plina de carti, si o bufnita vegetariana, care salveaza impreuna padurea si aduc iarna. Insa dincolo de povestea frumoasa pentru mine cartea asta este plină de lecții despre acceptare, bunătate, prietenie. Despre cum fiecare vrea să se simtă iubit și acceptat, nimeni nu vrea să fie singur, ne dorim cu toții o familie și prieteni care să ne iubească și să ne accepte așa cum suntem. Cât de bine ar fi să renunțăm la prejudecăți și să-l vedem pe cel de lângă noi așa cum e, asta ar fi de ajuns. Teama că nu ești suficient e mare și de aici grija permanentă că nu vei fi iubit pentru ce ești, că doar dacă vei fi intr-un anume fel te vei putea integra. Este o carte despre curaj, despre cum cu mic, cu mare, chiar dacă suntem diferiți, fiecare putem face o schimbare. Putem ajuta la a crea o lume mai bună. Nu putem să mai fim indiferenți la ce se întâmplă, trebuie ca fiecare să facă ceva, atât cât poate să contribuie pentru a salva cât încă mai avem ce salva….
Trebuie să recunosc că mi-au plăcut versurile de mică. Mereu inventam câte-o poezie când mă jucam. Mereu scriam poezii când eram veselă. Iar în adolescență când eram tristă, deprimantă și îl simțeam pe Bacovia simțeam poezia prin toți porii. Și, mereu mi-a plăcut matematica. O înțelegeam natural, îi înțelegeam sensul, rostul pe această lume și formulele mi se păreau mereu foarte ușor de înțeles. Cumva i-am transmis toată această pasiune și băiețelului meu, iar când a văzut coperta de la „Magia punctelor” a fost super încântat că o să citim o poveste despre matematică. Când a început să o răsfoiască a exclamat: „Mami, sunt rime! Ce bine! Hai să citim!” Am citit pe nerăsuflate toate poeziile, toate cele 56 de pagini. Ne-am amuzat, ne-am imaginat fiecare poezie. E adevărat că nu am reușit să le comentăm pe fiecare în parte, pentru că era pregătit cu creionul să unească punctele de pe paginile cu ilustrații. „Magia Punctelor” scrisă de Ștefania Tudorache este o carte cu poezii ilustrate iteractive pentru copii. Vă oferă un moment bun de conectare cu copilul. Citiți versurile împreună. Memorați poeziile care vă plac. Învățați formele geometrice. Recunoașteți formele geometrice în diverse obiecte, plante, animale. Învățați să desenați…