Cum influențează lectura succesul în viață

15 martie 2020

Cum influențează lectura succesul în viață
(sau cum creștem copii de succes)

Există acea replică pe care o știu și bunicii noștri, „familia, celula de bază a societății ”. Acum câțiva ani buni (mister câți- dar destui ☺), pe când eram copil, această sintagmă era cumva tratată ca fiind de la sine înțeleasă și acceptată ca un adevăr general valabil. În sânul acelei familii se punea mult preț pe educația din primii 7 ani de viață ai oricărui copil. Să nu fi avut „cei 7 ani de acasă” era o mare rușine pentru cel căruia i se adresau aceste cuvinte.

Astăzi lucrurile stau diferit. Mult. Din păcate, prea mult. Din experiența mea de cadru didactic la învățământul primar și de colaborator cu diverse instituții și ONG-uri pentru derularea de activități distractiv-educative, pot face această afirmație cu multă certitudine. Majoritatea celor care au devenit părinți și-au dorit și s-au bucurat nespus să intre în aceste roluri – de mamă și tată, dar, în egală măsură, au constatat cum noul statut le pune o frână în expansiunea profesională, pe care atât de mult și-o doreau. Acesta este momentul în care fiecare părinte face alegerea de a pune pe plan secund aspectele ce țin de activitatea profesională și/sau socială și de a dedica majoritatea timpului copilului (și aici vorbesc despre timp de calitate, nu despre copilul plimbat peste tot pe unde are părintele treabă), sau de a pune pe plan secund activitățile cu cei mici, lăsându-i în grija bunicilor, bonelor, creșelor sau grădinițelor. De aici, de la calitatea timpului petrecut cu cel mic pornesc toate manifestările copilului.

Copilul care dezvoltă un tip de atașament sigur va fi cooperant, mai puțin anxios, mai receptiv la solicitările părinților. Din contră, copilul care nu are o legătură de atașament stabilă cu părinții va fi, de cele mai multe ori, considerat “copil dificil”.

Vestea bună este că nu e niciodată prea târziu ca părinții să-și schimbe atitudinea față de rolurile și responsabilitățile pe care le au pentru proprii copii și să transforme o relație mai mult sau mai puțin funcțională într-una armonioasă. Schimbarea nu se întâmplă peste noapte, desigur, dar cu pași constanți, cu perseverență, nimic nu este imposibil.

Una dintre cele mai facile modalități de a te apropia de copilul tău fără să riști opoziție din partea acestuia este lectura. Să-i citești povești copilului, sau să asiști atunci când el citește cu glas (cei care învață să citească și exersează) este un mod foarte plăcut de a te apropia de cel mic.

Albert Einstein spunea că dacă vrei să ai un copil inteligent trebuie să-i citești povești și dacă vrei să fie și mai inteligent trebuie să-i citești și mai multe povești.

Familia este celula pentru copil și tot ceea ce se întâmplă în interiorul ei determină viitorul omulețului în formare. Părinții sunt primii educatori ai copilului și modelele sale în viață.

Implicarea părinților este factorul cheie în privința dobândirii succesului academic viitor. Cercetări ale Academiei Americane de Pediatrie arată că cititul zilnic copiilor mici, de la vârste foarte fragede stimulează dezvolatarea cerebrală și ajută la dezvoltarea vocabularului, a inteligenței și abilităților sociale și emoționale, pe lângă cele intelectuale.

S-a demonstrate științific că perioada cu cea mai mare capacitate cerebrală a ființei umane este de la 0 la 5 ani. Experiențele lecturii începând de la naștere vor genera, pentru copil, sentimenete de îndrăgire a actului lecturii și îi vor influența în mod pozitiv, major, succesul pe plan școlar, apoi prefesional și personal. Cititul zilnic și permanenta comunicare cu cei mici formează, în timp, fundația pe care vor crește cu success în toate domeniile și aspectele vieții.

Un alt beneficiu demn de luat în considerare este crearea unei relații afective, de încredere, de comunicare sinceră și deschisă. Avantajele acestui tip de relație se vor cunoaște cel mai bine atunci când micuțul nostru va deveni preadolescent și va da de puterea grupului, a anturajului. Atunci vom putea să ne bucurăm de timpul pe care l-am investit pentru copiii noștri, de multe ori sacrificând din sarcinile pe care trebuia să le realizăm.

Așa cum spun și pe pagina cărții: https://clarissesiemotiile.ro/, poveștile au reprezentat mereu o soluție plăcută și la îndemână pentru a ajuta copiii să descopere lumea. Citindu-le povești veți observa cum fiecare copil își dorește să fie în pielea eroului despre care citește. Nu putem avea pretenția de la cei mici să facă alegerile potrivite dacă nu au modelele potrivite pe care să urmeze. Personajele din lumea poveștilor sunt eroii pe care ei se bucură să-i copieze, așa că atenție și la ce tip de lectură oferiți copilului.

Dezvoltarea personală este o activitate ce merită atenție, căci e una dintre cele mai importante chei spre dobândirea succesului. Prin învățăturile ce se desprind din povești, prin tipologia personajelor prezentate, copiii primesc lecții ce le rămân bine întipărite în minte, lecții pe care le vor accesa din bagajul informațional care se creează de-a lungul timpului. Dar ce facem atunci când copiii cresc și nu mai apelează la povești? Ce putem alege astfel încât să continuăm să le dezvoltăm seturile de abilități sociale, relaționale, emoționale, intelectuale pe care le-am început și cu ajutorul poveștilor? Apelăm la altfel de material, adecvat vârstei, intereselor și nivelului lor de înțelegere. Pachetul de dezvoltare personală: Succesul e al tău! este întocmai un stfel de instrument, pe care îl puteți găsi aici: https://clarissesiemotiile.ro/jurnalul-copilului-de-succes/ și este aprobat de profesori universitari și specialiști în psihologie și dezvoltare personală.

Lectura, sub orice formă, aduce beneficii, după cum ați văzut, de la cele mai fragede vârste. În această perioadă, în care timpul de stat acasă este mai mare decât ne-am fi așteptat, sau ne-am fi propus, vă recomand cu căldură să citiți, atât voi, părinții, cât și copii.
Părinți informați, copii fericiți și bine crescuți!
Anna Noua

anna 2Sunt Anna Noua, mamă, soție, cadru didactic și autor de cărți pentru copii. Odată cu etapa maternității am înțeles că acesta este cel mai important rol din viața mea. Așa au început și poveștile. Seara, la culcare, inventam povești pentru fiecare „dramă” inopinată și mi-am ajutat copilul să facă față cu bine provocărilor zilnice. Încă scriu povești, dar am schimbat puțin direcția spre dezvoltare personală, căci în punctul acesta suntem noi, acasă. Mi-am dorit să împărtășesc informațiile dobândite pentru că misiunea mea este de a ajuta părinții și copiii, în egală măsură (defect profesional ☺ ).

 

No Comments