Făt-Frumos când era mic – Octav Pancu-Iasi

22 aprilie 2016 Madalina Rusu

Făt-Frumos când era mic - Octav Pancu-Iasi

8.7

text

10.0/10

ilustratii

6.5/10

utilitate

10.0/10

experienta

10.0/10

calitate ediție

7.0/10

Ce mi-a plăcut

  • textul e foarte ușor de citit
  • cartea e pentru a fi citită cu voce tare copiilor
  • abordarea problemelor
  • umorul fin al autorului
  • diversitatea temelor

Ce nu mi-a plăcut

  • ilustrația de pe copertă
  • calitatea cărții

Acum câțiva ani am regăsit cu bucurie poveștirile lui Octav Pancu-Iași, în Țaraundevinerierajoi, de la editura ASCR. Am fost încântată să recitesc copiilor mei povești pe care le auzisem când eram eu mică. Dar m-am abținut în a scrie o recenzie deoarece cartea nu se mai găsește… Dar, veste bună! A mai apărut o carte de același autor, cu povești încântătoare și despre ea am să va spun azi.

Această ediție, Făt-Frumos când era mic, cuprinde o colecție de 51 de povești, dintre care peste 20 nu sunt cuprinse în Țaraundevinerierajoi.

Octav Pancu-Iași a scris cărți pentru copii în anii 1950-1960, și a reușit să țină scrierile sale departe de influențele politice ale vremii. E drăguț că poveștile sunt scrise pentru copiii lui, majortatea cu morală subtil ascunsă printre cuvinte simple. Prima poveste din această antologie poartă o dedicație încântătoare „pentru frații Alexandru și Bogdan, dar și pentru alți frați și surori”.

Poveștile sunt scrise într-un limbaj accesibil copiilor. Cuvintele curg pe pagini, e atât de plăcut să le citești cu voce tare încât e greu să te oprești. Dialogurile între copii surprind exact realitatea, având un umor deloc exagerat și foarte credibil. Temele abordate sunt situații banale din viața de familie, de aceea poveștile sunt atât de ușor de iubit de la prima lectură. Sunt foarte educative, dar fără a fi deloc predici despre cum e să fii cuminte. Nu, situațiile sunt suprinse cu umor și delicatețe, astfel încât ascultătorii cei mici nu se simt atacați în vreun fel. Din contră, ajung să fie de acord cu autorul și văd astfel motivația în a face ceea ce e corect.

Autorul se implică în povești și devine parte din lumea copiilor. E de partea lor, îi conduce prin poveste și astfel se apropie tare de suflețelele lor. Îl asculți ca pe un bunic drag care îți spune povești adevărate din viața lui. Nu îți vine să pui la îndoială vorbele lui nici pentru o secundă.

La capitotul ilustrații, cartea stă foarte prost. Întâi de toate, nu judecați cartea după copertă. Cartea se numeste Fat-Frumos cand era mic si pe coperta apare… fetița care l-a luat pe NU în brațe. Nu e doar atât, dar ilustrația e un colaj grafic digital ce face cartea să pară o broșură de calitate îndoielnică. În interior cartea nu are ilustrații deloc, ceea ce mie îmi place. Lasă loc imaginației să zburde în voie, prin multe locuri interesante. Totuși, în ediția din 1963, cartea este presărată cu desene minunate de Iurie Darie. Am simțit o oarecare nostalgie după câteva schițe pe marginile paginilor.

Părinților le va face plăcere să o citescă, copiilor le va face plăcere să o asculte. O recomand copiilor și adulților de la 4-5 ani în sus.

Printre temele abordate
sinceritatea în fața părinților – Poveste caraghioasă , Farfuria
copii răsfățați – Iedul cu trei capre
creștere – Un pumn de răbdare, Ziua când toți au șapte ani
sentimente – Tata și un pic de tristețe, Un fel de bucurie, Puișorul galben, Povești Ele-fantastice
comportamente potrivite și nepotrivite – Băiatul care mânca blocuri, Dați-mi o gumă, copii…, Trei fluiere și încă unul, Povestea cu băiatul și blocul, Albastră ca cerneala, A fost odată un cireș, Nu numai la grădiniță, Fetița care l-a luat pe NU în brațe, Povestea de necrezut despre un tată, un băiat și … un deget, Liniște, stelele dorm, Castana din poveste
imaginație – Vopsea pentru meduze și pentru multe altele, Povești ele-fantastice, Un fel de bucurie, Tata și un pic de tristețe

Autor: Octav Pancu Iasi
An aparitie: 2014
Editie: Necartonata
Editura: AGORA
Format: 15×23
Nr. pagini: 160

Cartea o puteți comanda de aici sau aici.

 

Wrap Up

Făt-Frumos când era mic - Octav Pancu-Iasi

One Comment

  • adriana iamandi 29 octombrie 2017 at 15:35

    text

    10

    ilustratii

    10

    utilitate

    10

    experienta

    10

    calitate ediție

    10

    este foarte frumoasa cartea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Acordul tau pentru colectarea datelor este obligatoriu

*

Sunt de acord ca FiledeVis.ro sa colecteze numele si emailul meu pentru a-mi raspunde solicitarii