Unul dintre puţinii creatori români care a activat şi a scris numai pentru copii a fost Octav Pancu-Iași. Scriitorul s-a născut, la 14 aprilie 1929, la Iași, cu numele Octav Pancu. El va adăugă numelui său pe acela al orașului în care s-a născut și a copilărit.
Subiectele scrierilor lui Octav Pancu-Iași sunt în majoritate originale, două dintre puținele prelucrări publicate fiind „Albastră ca Cerneala” (cu subtitlul „după Frații Grimm” – este vorba de povestea „Albă ca Zăpada”) și „Iedul cu trei capre” (parafrază la „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă). Principala sursă de inspirație a autorului este viața cotidiană. O parte din texte, mai ales cele din prima perioadă de creație (anii 1950), au un substrat educativ, promovând politețea, moralitatea, dragostea de învățătură și de muncă, dar și modelele socialismului.
În anii 1950 și 1960 publică volume de schițe și povestiri umoristice, între care: Are tata doi băieți (1956), Schițe în pantaloni scurți (1958), Scrisori pe adresa băieților mei (1960), Făt-Frumos cînd era mic (1963) ș.a. Este și autorul a două romane pentru copii: Marea bătălie dela Iazul Mic (1953) și Cartea cu ochi albaștri (1959), dintre care primul s-a bucurat de o popularitate deosebită.
Octav Pancu-Iași este adoptat în anii 1960 de lumea filmului, lucrând ca redactor și scenarist. Succesul său în cinematografie a culminat cu scenariul pentru pelicula Tată de duminică (1974), regizată de Mihai Constantinescu. Cu toate acestea, succesul a sosit după ce a fost din nou scos din funcție, de astă dată din pricina unui scheci incomod pentru conducerea politică a vremii.
În ultima parte a vieții, Octav Pancu-Iași s-a angajat ca redactor la revista „Cutezătorii” și a scris foiletoane gazetărești.
Octav Pancu-Iași a murit la scurt timp după împlinirea vârstei de 46 de ani, în dimineața lui 16 aprilie 1975, din pricina unei boli de inimă.
Romane
- Marea bătălie dela Iazul Mic (1953). Editura Tineretului , București
- Cartea cu ochi albaștri (1959). Editura Tineretului, București
Schițe și povestiri
- Multe, multe luminițe (1951). Editura Tineretului
- Atunci în februarie (1951). Editura Tineretului
- Are tata doi băieți (1956). Editura Tineretului, București
- Ala bala portocala (1957). Editura Tineretului, București
- Schițe în pantaloni scurți (1958)
- Scrisori pe adresa băieților mei (1960). Editura Tineretului, București
- Făt-Frumos cînd era mic (1963). Editura Tineretului, București
- Tartine cu vară și vînt (1968). Editura Tineretului, București
- Nu fugi, ziua mea frumoasă! (1970). Editura Ion Creangă, București
- Mai e mult pînă diseară? (1977). Colecția „Biblioteca pentru toți copiii”, editura Ion Creangă, București
Despre Făt Frumos când era mic am scris și noi o recenzie
”Acum câțiva ani am regăsit cu bucurie poveștirile lui Octav Pancu-Iași, în Țaraundevinerierajoi, de la editura ASCR. Am fost încântată să recitesc copiilor mei povești pe care le auzisem când eram eu mică. Dar m-am abținut în a scrie o recenzie deoarece cartea nu se mai găsește… Dar, veste bună! A mai apărut o carte de același autor, cu povești încântătoare și despre ea am să va spun azi.” Citiți recenzia aici
No Comments