Oare câți dintre noi știm că Regina Maria a României a fost autoarea unor povești minunate pentru copii?
Maria, cea care va deveni Regina României Mari, alături de Regele Ferdinand, s-a născut în țara cețurilor dese, Marea Britanie, la 3 octombrie 1875. Locul unde a văzut lumina zilei este Eastwel Prk, în Comitatul de Kent, un sălaș de țară pitoresc, un mediu romantic de natură și de trecut, care pare desfăcut dintr-un roman istoric al lui Walter Scott. Părinții săi au fost Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gotha, duce de Edinburgh, iar mama, Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Maria și-a petrecut copilăria și adolescența la reședința familiei din Eastwell Park, comitatul Kent.
Despre frumusetțea strănepoatei de regi și împărați, omul politic român Ion Gheorghe Duca în lucrarea sa, „Amintiri politice”, afirma: „Regina Maria este o ființă de care trebuie să te sfiești. Este strălucitoare la fizic, ca și la moral, încât iți ia văzul, nimeni nu o poate întrece. Frumoasă de o frumusețe încântătoare, nu cred să fi fost în Europa multe femei care să se fi putut asemui cu dânsa. Inteligentă, fermecătoare, plină de talent pentru pictură, pentru călărie, pentru scris, o conversație sclipitoare, vervă, umor, spontaneitate în gândire, originalitate de expresie și curaj…”.
S-a căsătorit la 29 decembrie 1892 cu Ferdinand I, principele moștenitor al tronului României, încercând încă de la început și reușind să se integreze națiunii care o adoptase ca principesă și, începând din 1914, ca regină. Maria a dat naștere la șase copii: Carol (15.10.1893), devenit Rege al României (1930-1940), Elisabeta (1894), devenită în 1921 Regină a Greciei, Marioara (1900), care avea să devină Regina Maria a Iugoslaviei, , Nicolae (1903), Ileana (1909), care s-a căsătorit cu principele Anton de Habsburg (de Austria) și Mircea, ultimul copil, nascut in 1913, care a murit la numai 4 ani.
Înconjurată de atâția copii, fermecătoare Regină Maria, cu verva și inteligența ei nativă, trebuia să le spună povești din comoara clasică. Iar când tolba se sfârșea, începea să-și dea glas fantezia. Astfel s-au ivit basmele originale, născocite de povestitoare, în limba maternă engleză, dar care purtau amprenta țării de adopțiune și a lumii mirifice orientale. Poveștile ei, istorisite pentru copiii mari și mici, au un parfum romantic aparte.
Regina Maria s-a stins din viață la 63 de ani, în ziua de 18 iulie 1938, fiind înmormântată alături de Regele Ferdinand în Biserica Domnească de la Curtea de Argeș, iar inima ei a fost așezată într-o casetă și depusă în biserica ortodoxă Stella Maris de la Balcic, conform ultimei dorinte testamentare.
Povești pentru copii
No Comments