Carlo Collodi, „tatăl” lui Pinocchio

29 mai 2017 Mariana Rusu

 

carlocollodiCarlo Collodi este pseudonimul  scriitorului și jurnalistului italian Carlo Lorenzini, „tatăl” lui Pinocchio. Carlo s-a născut la Florența în anul 1826 și a trăit în acest superb oraș toscan pâna în anul 1890. Collodi este un sat între Lucca si Pistoia unde iubita lui mamă Angela Orzali s-a născut și a trăit înainte de căsătorie și unde Carlo probabil a stat de mai multe ori în copilarie.

Pâna la vârsta de 17 ani, Carlo a fost elevul mai multor scoli conduse de ordine calugăresti catolice și a adunat acolo variate cunostințe literare și o foarte bună cultură muzicală.

Activitatea lui de scriitor a început la vârsta de 20 de ani abia împliniti, scriind recenzii pentru catalogul unui important librar florentin. Aceasta activitate a fost urmata curând de recenziile articolelor pentru periodicul „L’ Italia Musicale” (Italia Muzicala), una dintre revistele de specialitate cele mai importante din Italia acelor vremuri. În anii 1850, Carlo Lorenzini si extins preocuparile de jurnalist cu cele de autor dramatic si scriitor, dând o atentie deosebita dezvoltarii operei si dramei. Anul 1856 a marcat prima utilizare a pseudonimului Carlo Collodi, pe care îl va adopta definitiv pentru semnarea cartilor sale în anii 1870 si 1880.

Carlo Collodi a început să scrie carți pentru copii în anul 1876, odată cu publicarea culegerii „Povestirile zânelor”, o excelentă traducere de basme literare franțuzești. Aceasta carte a fost urmata de o serie de carti special concepute pentru uz scolar, in care basmul se impletea cu prezentarea cunostintelor, o formula care era destul de populara in acele vremuri si pe care Carlo Lorenzini a interpretat-o cu o deosebita putere a imaginatiei si maiestrie scriitoriceasca. Lucrari precum „Giannettino” („Ionel”), „Minuzzolo” („Micutul”), „L’Abbaco di Giannettino” („Socotitoarea lui Ionel”), „La Grammatica di Giannettino” („Gramatica lui Ionel”), „Il Viaggio per l’ Italia di Giannettino” („Calatoria lui Ionel prin Italia”) și „La Lanterna Magica di Giannettino” („Lanterna fermecata a lui Ionel”) l-au transformat într-un autor de referință pentru sistemul educațional al nou stabilitului stat italian.

În anul 1881 a început să contribuie regulat la una dintre primele reviste pentru copii din Italia, „Ziarul pentru copii” , care în primul număr a publicat primul episod din „Aventurile lui Pinocchio”, care erau intitulate la vremea aceea „Povestea lui Burattino”. Alte povești au aparut în acelasi periodic, cum ar fi „Pipi, sau maimuțelul de culoarea trandafirului”, care este o continuare a poveștii lui Pinocchio, dar cu un ton gingaș de autopersiflare; aceste povestiri au fost mai târziu adunate în cartea „Povești vesele” din anul 1887.

Dacă numele lui a fost la început remarcat mai ales pentru contribuția sa ca jurnalist și ca autor de manuale școlare, succesul mondial al cărții scrise doar pentru amuzament „Aventurile lui Pinocchio” a dat faima și celebritate autorului toscan. Cunoscuta poveste a fost tradusa în zeci de limbi, a cunoscut adaptari facute de scriitori celebri cum ar fi Alexei Tolstoi si numeroase ecranizări, mai ales de desene animate.

Carlo Collodi a murit subit la Florența în 1890 și a fost înmormântat în cimitirul eroilor din orășelul San Miniato la Monte. Toate lucrările lui au fost donate de familie Bibliotecii Naționale Centrale din Florența, unde sunt păstrate și în zilele noastre.

 

O parte din cărțile lui Carlo Collodi le puteți comanda cu reducere și transport gratuit de aici sau de aici

 

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Acordul tau pentru colectarea datelor este obligatoriu

*

Sunt de acord ca FiledeVis.ro sa colecteze numele si emailul meu pentru a-mi raspunde solicitarii