Gellu Naum, scriitorul care ni l-a dăruit pe Apolodor

13 octombrie 2017 Mariana Rusu

 

gnGellu Naum este unul dintre cei mai îndrăgiți autori români de literatură pentru copii. A fost poet, prozator și dramaturg, fiind considerat cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist și unul dintre ultimii mari reprezentanți ai acestuia pe plan european.

Gellu Naum s-a născut la 1 august 1915, la București, fiul poetului Andrei Naum, căzut în luptele de la Mărășești și al soției acestuia, Maria Naum, născută Rosa Gluck. În 1926 intră la liceul Dimitrie Cantemir din București, unde începe să scrie versuri în urma unui pariu. Debutează cu două poezii publicate în revista Cuvântul.

A studiat filosofia la București (1933-1937), apoi merge la Paris pentru aprofundarea studiilor. Se remarcă pentru curentul suprarealist pe care îl susține, mai cu seamă după crearea grupului suprarealist in 1941, format din Naum și alți oameni de cultură români: Gherasim Luca, Dolfi Trost, Virgil Teodorescu și Paul Păun. Se reîntoarce în țară unde regimul comunist nu îi permite propagarea acestor idei și se apropie de literatura pentru copii.

În anii ’50 și ’60, publică mai multe cărți de literatură pentru copii (precum mult apreciata Carte cu Apolodor), scrie, pe ascuns, poeme suprarealiste (de exemplu, poemul din 1958 Heraclit). Traduce mult din autorii René Char, Denis Diderot, Samuel Beckett, Stendhal, Franz Kafka, Julien Gracq etc.

Odată cu perioada destinderii regimului, pubică poeziile de sertar în 1968, cu volumul Athanor. Cu acest volum și cu următoarele (Copacul-animal, Tatăl meu obosit etc.), dar stârnește reacția printre critici, începând, pe de altă parte, să fie recunoscut ca un scriitor important abia după publicarea romanului Zenobia (1985). În numai câțiva ani, apar numeroase ediții traduse din poemele lui Gellu Naum. De asemenea, el este invitat să țină lecturi publice în Germania, Franța, Olanda și Elveția.

A obținut Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România pentru întreaga activitate literară, 1986; Premiul european de poezie, Münster, 1999; The American Romanian Academy Arts Award, 2002 ș.a.).

Gellu Naum a încetat din viață la 29 septembrie 2001.

Literatură pentru copii

  • Kicsi Sari, București, 1956
  • Așa-i Sanda, București, 1956
  • Cel mai mare Gulliver, București, 1958
  • Cartea cu Apolodor, București, 1959 (desene de Jules Perahim)
  • Das Buch von Apolodor (Cartea lui Apolodor), Editura Tineretului, București1963 (tradusă în germană de Franz Johannes Bulhardt)
  • A doua carte cu ApolodorBucurești1964
  • Cartea cu Apolodor, Editura Ion Creangă, București, 1975
  • Cărțile cu Apolodor, Editura Ion Creangă, București, 1979
  • Amedeu, cel mai cumsecade leu, poezii, Editura Ion Creangă, București, 1988 (desene de N. Nobilescu)

Găsiți cărțile lui Gelu Naum, re-editate pe aici

 

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Acordul tau pentru colectarea datelor este obligatoriu

*

Sunt de acord ca FiledeVis.ro sa colecteze numele si emailul meu pentru a-mi raspunde solicitarii