Johanna Spyri

26 iunie 2017 Mariana Rusu

 

johanna spyriDragii mei vă aduceți aminte de Heidi, fetița munților și de cât de mult ne bucuram privind filmul de desene animate despre Heidi? Autoarea romanului Heidi este Johanna Spyri, o scriitoare elvețiană (de limbă germană), autoare de cărți pentru copii.

Johanna Spyri s-a născut in localitatea Hirzel, la 12 iunie 1827. Numele ei la naștere era Johanna Louise Heusser. Era nepoata unui pastor reformat și fiica unui medic, al patrulea din cei 6 copii ai familiei. Și-a petrecut copilăria într-un sat din apropierea munților falnici din Elveția. Viața liniștită de lângă munte, respectiv din sat, a fost o sursă de inspirație pentru ceea ce a scris în decursul vieții. La 15 ani a plecat la Zürich, unde a studiat pianul și limbile străine. În 1844 a mers pentru un an la Yverdon pentru a învăţa limba franceza. S-a întors apoi în satul natal, unde și-a ajutat mama să le crească pe cele două surori mai mici.

În 1852, Johanna Spyri Heusser s-a căsătorit cu Bernhard Spyri, un avocat. În timp ce trăiau în orașul Zürich a început să scrie despre viața în țară. A debutat la 44 de ani, in 1871, cu o povestire numită A Leaf on Vrony’s Grave / O frunză pe mormântul lui Vrony, despre o femeie abuzată de soţul alcoolic si a cucerit imediat cititorii. A continuat cu alte volume de povestiri, fără acelaşi succes.  În următorii ani i-au apărut următoarele povestiri, atât pentru adulți cât și pentru copii; printre acestea și romanul Heidi, pe care ea l-a scris în doar patru săptămâni. Heidi este povestea unei fete orfane care traiește cu bunicul ei în Alpii elvețieni, romanul fiind renumit pentru portretizarea vie a peisajului. Cartea a fost tradusă în peste 50 de limbi și a devenit cea mai cunoscută operă literară elvetiana. S-au realizat peste 20 de ecranizări ale romanului, începând cu filmul Heidi din 1937, în care rolul principal era interpretat de Shirley Temple. În 1979, un asteroid descoperit de astronomul elveţian Paul Wild primea și el numele eroinei acestui roman.

în 1884 au murit soţul și fiul scriitoarei. A continuat să scrie cărți pentru copii ca Erick and Sally, Gritli’s Children, Maezli. A Story of the Swiss Valleys, Rico and Wiseli, Uncle Titus and His Visit to the Country, Veronica And Other Friends, What Sami Sings with the Birds, ajungând la un total de 48 de povestiri.

Johanna Spyri a încetat din viață la 07 iulie 1901, la  Zürich.

 

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Acordul tau pentru colectarea datelor este obligatoriu

*

Sunt de acord ca FiledeVis.ro sa colecteze numele si emailul meu pentru a-mi raspunde solicitarii