Părințeală fără tocmeală – Carmen Vasile Busch

26 martie 2022 Carmen Mihalca

Părințeală fără tocmeală

10

stil facil de exprimare

10.0/10

exemple concrete de parenting

10.0/10

explicații de comportamente ale copiilor și părinților

10.0/10

filozofie de părințeală

10.0/10

comunicare eficientă cu copilul a limitelor

10.0/10

Nu există părinți răi, doar părințeală neînvățată. Încă.

Așa ne întâmpină încă de pe copertă Carmen Vasile Busch. Și, sincer, nu îți vine să o crezi.

De ce? Păi, nu am fost noi crescuți de părinții noștri? Nu vedem în jur alți părinți că știu să își crească copiii?

Ei, îi vedeam înainte de a avea copil, sau doar îi ignoram, le ignoram comportamentul, credeam că așa e normal să procedeze, că așa se educă un copil. Vedeam familii unde se practicau metode diferite de educare a copiilor și rezonam sau nu cu ele. Vedeam copii cu reguli stricte și vedeam copii care creșteau fără nici o regulă. Și, înainte de a avea propriul copil, nu ne păsa de asta.

În cei aproape 11 ani de părințeală am citit și recitit cărți, articole, studii despre cum e cel mai bine să îți crești copilul. Erau cărți cu care rezonam și cărți care mă revoltau prin sfaturi.

Când am văzut această carte, primul gând a fost de respingere: încă o carte despre cum să crești copii. Dar, am zis că trebuie să o citesc pentru că avea cuvântul tocmeală în titlu. Și, copilului meu îi place să negocieze și să argumenteze orice dorință are. Și, uneori e obositor pentru noi ca părinți.

El chiar mi-a zis când a văzut ce citesc: Mami, după ce termini cartea, nu mai negociem?

Cumva, întrebarea lui m-a pus pe gânduri. Regula e regulă și trebuie respectată, mi-am zis. Dar, oare cu orice preț?

Regulile sunt mereu în viața mea. Sunt programator. Și computerul face ce îi spui să facă, nu ce vrei tu să facă.

Așa și cu copilul. Dacă are reguli clare(și ne place să avem – ne face să ne simțim în siguranță) le respectă. Liberul arbitru e și el acolo prezent, dar explicate pe înțelesul vârstei copilului, fără tocmeală, liberul arbitru se adaptează. Copilul crește în siguranță, cu atașament corect față de părinte, cu încredere și cu iubire.

Am citit cartea în câteva zile. Aș fi putut să o termin în câteva ore, pentru că stilul autoarei de a scrie, e așa de facil și citești cu atâta ușurință tot ce scrie. Dar, am preferat ca informația să se așeze, să o rumeg puțin, să îmi analizez stilul de parenting, să revin la câte un capitol și apoi să trec mai departe.

Am ajuns la concluzia, ca rezonez cam 90% cu tot ce scrie Carmen acolo. Vorbele ei sunt credința mea că așa ar trebui crescut un adult sănătos.

În tot acești ani, am aplicat aproape toate metodele ei. Ea are 4 copii, eu doar unul. Unele metode din carte nu am avut cum să le aplic, dar tind să cred că le-am adaptat copilului meu.

Cartea e un îndrumar perfect, fie că ai un copil, sau mai mulți.

Deci, dacă cauți cărți de parenting care să te inspire, să îți transpună în minte termenul englezesc, să fie ușor de citit și ușor de aplicat metode, cartea Părințeală fără tocmeală e ceea ce trebuie să citești.

Este o carte despre curajul de a-ți asuma viața ta și a copiilor tăi ca pe un dar pe care nu numai că vrei să îl îngrijești, dar vrei și să poți să să îl transformi în ceva cu adevărat minunat. Iar acest lucru nu e la întâmplare, eu un proces continuu în care de cele mai multe ori spui „Nu” într-un mod care să le ofere copiilor ocazia de a învăța despre limite sănătoase sau toleranța la frustrare, de exemplu. Iar asta necesită iubire de oameni, energie, perseverență, viziune, lucruri care îmi vin ușor în minte când mă gândesc la Carmen nu numai ca părinte, dar și ca antreprenor și lider de comunitate. –  Florina Haritonov

Despre Carmen Vasile Busch

carmen buschSunt mămică de patru, hotărâtă ca tot ceea ce fac în viață să fac bine, cu scop și intenție.
Din momentul în care am aflat că sunt însărcinată am pus mâna pe cărți. Fascinația mea pentru tot ce citeam (era nou, modelele mele moștenite erau foarte diferite) s-a transformat repede în dorința de a da mai departe ceea ce știam. Am făcut-o la început la o cafea bună, apoi în mici grupuri, până când mesajul “Ar trebui să scrii o carte” a devenit asurzitor și nu am mai putut amâna. Nu scriu din cărți ci mai degrabă din experiența de părinte, medic și health coach. Principiile și lecțiile despre care vorbesc au fost testate de patru ori iar mesajul meu central este: “Părințeala poate fi frumoasă, parol!

 

Comandă cartea de aici.

 

 

Wrap Up

Părințeală fără tocmeală

  • 10/10
    stil facil de exprimare
  • 10/10
    exemple concrete de parenting
  • 10/10
    explicații de comportamente ale copiilor și părinților
  • 10/10
    filozofie de părințeală
  • 10/10
    comunicare eficientă cu copilul a limitelor

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Acordul tau pentru colectarea datelor este obligatoriu

*

Sunt de acord ca FiledeVis.ro sa colecteze numele si emailul meu pentru a-mi raspunde solicitarii