Meduza Oscar și circul Coralii – Heinz Rudolf Kunze, Jens Carstens

3 mai 2016 Dana Gânja

Meduza Oscar şi circul Coralii

8.2

text

7.5/10

ilustratii

7.5/10

experiența lecturii

8.0/10

traducere

8.0/10

calitate ediție

10.0/10

Ce mi-a plăcut

  • povestea despre prietenie şi şansa reabilitării

Ce nu mi-a plăcut

  • text prea stufos şi uşor rigid

Când artistul circar preferat e luat ostatic de auto-proscrişii lumii marine, meduza Oscar şi prietena lui, creveţica Gabi, redau tuturor şansa de a se integra într-o lume frumoasă tocmai pentru diversitate.

Pentru că reprezentaţia continuă a lumii este adevăratul spectacol. Dar asta e o concluzie de om mare – copiii rămân cu aventura cu final fericit a celor doi prieteni printre lupii de mare care par a fi singurii incomodaţi de dinţii lor ascuţiţi.

În misiunea lor de salvare a peştişorului clovn-Arti, mica meduză Oscar şi mai fragila lui prietenă Gabi nu sunt intimidaţi nici de renumele îndoielnic al lupilor de mare, nici de diferenţa de gabarit dintre ei.

Mânuind principiile în valoare absolută, puii din cele două specii diferite îl eliberează pe Arti de interlopii subacvatici, iar pe aceştia – de propriile limite. Invitaţi să participe la reprezentaţie alături de întreaga suflare marină, lupii de mare scapă de povara personajelor negative şi se bucură alături de ceilalţi de spectacol.

Textul este la fel de stufos şi luxuriant ca ilustraţiile – poate niţel prea abundent în intercalaţii şi epitete pentru gustul unui copil, dar are un mesaj suficient de convingător încât să merite efortul unei uşoare adaptări din partea cititorului.

În plus, are un pic din rigiditatea specific saxonă, cu glume oarecum colţuroase, dar pot fi şi ele şlefuite de dragul unei poveşti frumoase despre multiculturalitate şi despre bucuria publică a integrării celor marginalizaţi.

 

Dincolo de substratul intenţionat moralizator, povestea are eroi pozitivi, suspans şi-un final fericit pentru toată lumea, ceea ce poate fi suficient pentru a fi o lectură potrivită pentru cei mici.
Autor: Heinz Rudolf Kunze, Jens Carstens
Produs publicat in 2009 de Univers Enciclopedic
Data aparitiei: 2015
Traducator: Daniela Iorga
Format: 245 ×265 mm
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 36
ISBN: 978-606-704-142-2

Poți comanda cartea online de aici, aici, sau aici.

 

Wrap Up

Meduza Oscar şi circul Coralii

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Acordul tau pentru colectarea datelor este obligatoriu

*

Sunt de acord ca FiledeVis.ro sa colecteze numele si emailul meu pentru a-mi raspunde solicitarii