George Zarafu

5 mai 2017 Mariana Rusu

 

gz 1Astăzi îi spunem „La mulți ani!” lui George Zarafu, la aniversarea a 84 de ani. Scriitorul s-a născut la 5 mai  1933, în comuna Oarja, județul Argeș.

Debutează în 1965 cu o epigramă la „Urzica”. Prima plachetă pentru copii, Ham, aventurile unui căţel năzdrăvan, îi apare în 1974.
De-a lungul timpului a colaborat la numeroase reviste: Albina, Contemporanul, Urzica, România literară, Astra, Flacăra, Gazeta cooperaţiei, Tribuna, Orizont (Timisoara), Orizont (Rm Vâlcea), Argeş, Magazin, Tribuna Şcolii, Agricultorul român, Destine, Pietrele Doamnei (Domneşti, Argeş), Luminiţa, Universul copiilor, Clipe albastre etc.

George Zarafu este un prolific versificator pentru cei mici, cu o perspectivă edenică asupra copilăriei, în continua ei deschidere spre valorile morale perene. Cărţile sale pentru copii s-au bucurat de succes, au fost traduse în Marea Britanie, Franţa, Rusia, Bulgaria, Cehoslovacia, Ungaria. A iniţiat şi o serie de cărţi de colorat avându-l ca protagonist pe Moş Bărbuţă, situat în diverse spaţii de peregrinare (la Zoo, la Polul Nord, în Africa).
Profesor şi editor, poet şi excelent sculptor în lemn, redactor, dar mai ales epigramist, prin felul său de a fi şi prin tinereţea spiritului prezent permanent,  George Zarafu este un „umorist pur sînge, un neînfricat combatant pe frontul unei lupte ce nu cunoaşte repaos, al cărei scop este perfecţionarea umană” (G.Corbu). Activînd în cadrul unor edituri, cum ar fi Editura pentru Literatură sau Editura Creangă, ambele în Bucureşti, omul de cultură G. Zarafu a avut posibilitatea să intre în relaţie directă cu mulţi scriitori şi alţi oameni de cultură, cu care a realizat un frumos dialog sau schimb de replici. Acestea le găsim în volumul sugestiv intitulat „Lumea prin care am trecut” (o lume a literelor şi a literaţilor).

Cărți pentru copii publicate:

Ham, aventurile unui căţel năzdrăvan (1974)

Bolduri cu imbolduri(1975)

Miau, o pisica galbena și mică (1975)

Chiţ, un şoricel, cel mai mititel (1976)

Oac, o broscuţă dintr-un lac (1976)

Pauze cu aplauze (1976)

Cip, o păsărică fără frică (1978)

Trenul alfabetului (1979)

Ţinte cu învăţăminte. Epigrame şi catrene şcolare(în colaborare), 1979

Dialog făra catalog(1985)

Umor pe ogor (în colaborare), 1986

Căluțul de ciocolată(1989)

Mac, de la margine de lac(1990)

Ace la purtător(2002)

Moș Bărbuță la Polul Nord(Carte de colorat pentru copii în vârstă de 3-4 ani) (2006)

Moș Bărbuță în Africa (Carte de colorat pentru copii în vârstă de 3-4 ani) ( 2006)

 

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Acordul tau pentru colectarea datelor este obligatoriu

*

Sunt de acord ca FiledeVis.ro sa colecteze numele si emailul meu pentru a-mi raspunde solicitarii