Cel mai fain uriaș din oraș – Julia Donaldson, Axel Scheffler

2 ianuarie 2017 Madalina Rusu

9.4

Text

8.0/10

Ilustrații

10.0/10

Compoziție

9.0/10

Calitate ediție

10.0/10

Experiența lecturii

10.0/10

Ce mi-a plăcut

  • ilustratiile
  • repetitia unei parti din poveste
  • darnicia personajului

Ce nu mi-a plăcut

  • renuntarea la prea mult din sine
  • utilizarea cuvântului fain

cel mai fain uriasO nouă carte de Julia Donaldson a apărut la editura Cartea Copiilor, dupa ce am fost încântați de Gruffalo. E tradusă tot de Florin Bican. E la fel de frumoasă, amuzantă și plină de învățăminte de suflet pentru copii și adulți deopotrivă.

Un uriaș simpatic realizează că este cam șifonat, jerpelit, ponosit, și se hotărăște să se modernizeze. Așa că își face o ținută nouă, cu
“o cămașă faină,
o pereche de pantofi faini,
o curea faină,
o cravată faină, în dungi,
o pereche de șosete faine, cu model cu romburi,
și o pereche faină de pantofi lucioși.”
“Acum sunt cel mai fain uriaș din oraș”

Vesel nevoie mare, uriașul pleacă la plimbare. Pe drum întâlnește o mulțime de animale care au probleme de diferite feluri. Uriașul le sare în ajutor fără să stea pe gânduri, cu bucurie și voioșie.

Spre final, situația devine puțin posomorâtă, dar nu lăsați supararea să vă cuprindă. Uriașul nu e deloc trist, el se bucură de multele fapte bune pe care le-a făcut. Finalul e minunat, încântător!

Textul este amuzant, repetarea faptelor bune ale uriașului într-o serie de rime e placută, invită pe micii ascultători să repete și ei povestea.

Mi-a plăcut cartea în general. Ilustrațiile lui Axel Scheffler sunt întotdeauna minunate. Mari, expresive și care urmăresc povestea îndeaproape.

cel mai fain urias 01 cel mai fain urias 02 cel mai fain urias 03 cel mai fain urias 04

Nu mi-a plăcut că uriașul nu se gândește deloc la el. Adică, să fim serioși – dacă renunți la camașă e una, dar la un papuc? Aici noi am discutat că e important să știm când să ne oprim și să avem grijă și de noi.

Prezentare

George este un uriaș care poartă mereu aceleași haine vechi și ponosite. Nu se știe de ce, poate pentru că în orășelul liniștit în care locuiește nu sunt magazine cu haine pentru uriași. Dar într-o zi, în oraș se deschide o prăvălie nouă unde se găsesc haine foarte-foarte mari. Numai bune pentru George, care nu stă mult pe gânduri și își cumpără de toate. Ce cravată elegantă, ce cămașă fină, ce pantofi strălucitori are acum George… E complet schimbat. Acum, se plimbă vesel pe străzi, depășind în înălțime casele din jur. Dar, chiar dacă privește totul, vrând-nevrând, de sus, George are timp să fie atent și să-i ajute pe cei pe care îi întâlnește. Hainele sale noi sunt doar… haine. Poate că e cel mai fain uriaș din oraș sau poate că nu. Dar e cu siguranță cel mai prietenos.

An apariție: 2016
Autor: Julia Donaldson
Categoria: Literatura Universala
Ediție: Cartonata
Editura: CARTEA COPIILOR
Format: 200×260
Nr. pagini: 36
Traducător: Florin Bican
Vârsta: 3-10 ani
 Comandă cartea cu reducere de aici, aici sau aici

 

 

Wrap Up

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Acordul tau pentru colectarea datelor este obligatoriu

*

Sunt de acord ca FiledeVis.ro sa colecteze numele si emailul meu pentru a-mi raspunde solicitarii