Secretul lui Milton – Eckhart Tolle şi Robert S. Friedman

27 aprilie 2016 Madalina Rusu

Secretul lui Milton

8.4

text

8.0/10

ilustratii

8.0/10

experiența lecturii

9.0/10

traducere

9.0/10

calitate ediție

8.0/10

Ce mi-a plăcut

 • învață copiii, și adulții, să trăiască Aici și Acum
 • pisoiul Ghemotoc (Snuggles)
 • ilustrațiile expresive
 • Ce bine e în Prezent!
 • ideea transmisă - fericirea e în prezent

Ce nu mi-a plăcut

 • tonul de predică al adulților
 • nu se oferă decât o soluție pentru copiii agresați
 • soluția oferită este prea ... grea de pus în aplicare pentru un copil agresat

secretul lui milton o aventura a cunoasterii prin intermediul puterii prezentului 1 fullsizePrima carte pentru copii scrisă de Eckhart Tolle și Robert S. Friedman, oameni serioși ce scriu, de obicei, cărți pentru adulți. Oare despre ce se vorbește în carte? Are așa un titlu de apetisant … Apoi am văzut și mențiunea din josul coperții O aventură a cunoașterii prin intermediul puterii Prezentului care m-a convins că e necesară la noi în bibliotecă.

Dar cumva nu a fost dorită de fetița mea, pentru care o cumpărasem cu atâta convingere, și a rămas o vreme pe raft fără a fi deschisă. Dar i-a sosit timpul zilele acestea, fiind vacanță și petrecând mai mult timp în … prezent.

Cartea ne poartă în lumea unui băiat pe nume Milton, ce duce o viață cât de poate de normală, fiind școlar, cu drag de școală și de doamnă învățătoare, căruia îi place să se joace, să mănânce înghețată, ce mai – un copil cu care se pot identifica foarte mulți copii. Fiind desenat foarte expresiv și cu părul buclat în vânt și fetele îl vor plăcea. Într-o zi, Milton este agresat de un copil bătăuș (nu-mi plac etichetele dar nu există cuvântul bullie în limba română) la școală. Incidentul este oprit de doamna învățătoare, dar agresorul pleacă lăsând în urmă o amenințare. Atunci viața lui Milton se schimbă – devine retras, nu vorbește nici cu părinții săi, nu se mai bucură de nimic. Autorii ne poartă alături de el pe perioada nopții, când îngrijorarea lui capătă proporții uriașe.

Dimineața are loc prima descoperire a protagonistului – pisicile trăiesc în Prezent, nu se îngrijorează nici de trecut, nici de viitor. Și de aici povestea curge spre final tot mai luminos, Milton aflând și alte lucruri minunate despre prezent. V-am făcut curioși? Ehehe – aceasta era și ideea!

Cartea ne ajută pe noi adulții, să privim spre Prezent mai mult. Îi ajută pe copii să se concentreze pe Aici și Acum. Îi învață puterea de a trăi clipa, de a fi prezenți în momentul Prezent. O recomand tuturor, dar așa, de la 7-8 ani în sus, având în vedere că vorbește despre grijile din timpul nopții – coșmaruri de-a dreptul, și îngrijorarea băiatului că va fi bătut la școală. Odată ajunși în școală, majoritatea copiilor au contact cu copii agresivi, direct sau indirect, și pot să înțeleagă mai bine ce se întâmplă. Este un bun început pentru cei care vor să afle ce este mindfulness – aici i se spune a fi în Prezent.

Ce nu mi-a plăcut – visul lui Milton e oarecum ciudat, dar revelator dacă discutați cu copilul mai îndelung pe tema aceasta. Ilustrațiile sunt ample, iar cele care prezintă grijile și frica sunt chiar înfricoșătoare pentru un copil mai sensibil. Cartea pornește de la subiectul de copil agresat de un alt copil și oferă, oarecum, o soluție. Părerea mea e că se oferă doar o parte din soluție. Copilul trebuie ajutat și altfel în astfel de cazuri. Atitudinea bunicului, dar mai ales a vânzătoarei de înghețată ce apare în vis este oarecum de predică, și ușor arogantă.

Vă doresc să descoperiți și voi secretul lui Milton și închei cu citatul meu preferat

Acum mă aflu în prezent, s-a gândit Milton. Ce bine e în Prezent!”

 

Prezentare

„Cand, pana la urma, a adormit, Milton s-a pomenit intr-un vis ciudat…“

Mesajul lui Eckhart Tolle este unul simplu: puterea prezentului este calea spre fericire si inaltare sufleteasca. Avandu-l drept coautor pe Robert Friedman, iar drept ilustrator pe Frank Riccio, Tolle, autorul cartilor de mare succes Puterea prezentului, Un pamant nou si Linistea vorbeste, ne ofera de aceasta data  povestea plina de invataminte a lui Milton, un baietel istet si plin de viata care invata sa isi invinga temerile, sa nu-si mai proiecteze fricile din trecut in viitor si sa traiasca fericit momentul prezent. Volumul se adreseaza deopotriva copiilor, dar si parintilor; cu totii vor invata ca sa traiesti in momentul prezent este cel mai sigur mod de a-ti invinge teama si suferinta.

Produs publicat in 2009 de Curtea Veche
Traducator: Carmen Neacsu
Numar pagini: 40
ISBN: 978-973-669-888-0

 

Cumpără cartea de aici sau aici.

 

Wrap Up

Secretul lui Milton

 • 8/10
  text
 • 8/10
  ilustratii
 • 9/10
  experiența lecturii
 • 9/10
  traducere
 • 8/10
  calitate ediție

Ce mi-a plăcut

 • învață copiii, și adulții, să trăiască Aici și Acum
 • pisoiul Ghemotoc (Snuggles)
 • ilustrațiile expresive
 • Ce bine e în Prezent!
 • ideea transmisă - fericirea e în prezent

Ce nu mi-a plăcut

 • tonul de predică al adulților
 • nu se oferă decât o soluție pentru copiii agresați
 • soluția oferită este prea ... grea de pus în aplicare pentru un copil agresat

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Acordul tau pentru colectarea datelor este obligatoriu

*

Sunt de acord ca FiledeVis.ro sa colecteze numele si emailul meu pentru a-mi raspunde solicitarii