Povești colorate din țara curcubeilor – Amedeia Neamțu

13 noiembrie 2016 Madalina Rusu

10

ideea

10.0/10

personajele

10.0/10

povestea

10.0/10

valori morale

10.0/10

experienta lecturii

10.0/10

Ce mi-a plăcut

  • personajele vesele si pline de optimism
  • ideea ca intotdeauna exista o solutie
  • prietenia
  • lipsa tonului de predica
  • povestea

Ce nu mi-a plăcut

  • fontul ales pentru text
  • prea putine ilustratii

Am găsit această carte în librărie și m-a atras titlul – oare ce or fi curcubeii? Văzând că autoarea e din Cluj, am fost super încântată și am luat-o acasă. Imi place sa citesc carti de autori romani, si cu atat mai mult din Cluj. Dar, când am început să citesc cu copiii din ea, ne-am cam împotmolit. De ce, vă întrebați? Prima poveste din carte este un pic lungă și acțiunea se dezvoltă lent. În plus, sunt putine ilustrații. Astfel curcubeii au ajuns pe raft și acolo au rămas o vreme bună. Fiind determinată să aflu despre curcubei, am citi-o singură. Si odata intrata in poveste nu am mai putut pune cartea jos. E foarte frumoasă. E cartea cu povești pe care orice copil ar trebui să o aibă acasă. Ar trebui să înlocuiască toate culegerile de povești clasice din bibliotecile copiilor. A devenit cartea pe care doresc sa o dau cadou tuturor copiilor. Copiii mei o indragesc acum si o recomanda si ei colegilor si prietenilor lor.

Dar hai să va povestesc puțin despre ea, deoarece e o carte la care nu s-a făcut multă publicitate.

Curcubeii sunt niște ființe mititele, un fel de spiriduși, ce locuiesc în … Țara Curcubeilor. Sunt prietenoși, veseli și iubitori de natură. Sunt personaje cu care copiii se pot identifica usor, nu sunt exagerati, nu sunt perfecti, fac si ei greseli si invata din ele. Aventurile lor sunt prezentate în șapte povești minunate care ne învață despre prietenie, ajutorul celor necăjiți, bunătate, ascultarea părinților, dărnicie, curaj și respect. Este plină de valori autentice, fără a fi deloc o predică pentru pitici.

Autoarea face un pas în spate uneori și implică ascultătorii în poveste, îi provoacă la dialog sau să ia acțiune și să aplice ceea ce au învățat.

Ce nu mi-a plăcut este prezentarea, pachetul.

  • Cartea are ilustrații prea puține. Cele puține sunt drăguțe, simpatice. Chiar dacă nu sunt superbe, ne prezintă personajele principale. Dar sunt prea puține.
  • Textul – fontul ales este greu de citit (așa sunt fonturile fără serife în general), nu este spațiu destul pe pagină între rânduri. As fi recomandat cartea pentru copiii ce au început să citească, dar prezentarea nu este deloc prietenoasă, nu te invită să citești aventurile.

Ce să fac acum? Părerea mea despre această carte este împărțită – o recomand cu toată inima pentru toți copiii, fete și băieți, mici și mari, deoarece mesajul poveștilor este unul pozitiv, ce ne provoacă să alegem binele, să ne jucăm mult fără să ne pese atât de mult de cine câștigă, să ajutăm pe cei din jurul nostru, să ne tratăm corect prietenii și să ajutăm oricând putem. Dar cartea nu e frumoasă… Așa că voi face ceva ce nu am mai făcut până acum – voi omite notele pentru prezentare și ilustrații din nota finală pentru a incuraja părinții să cumpere cartea.

Recomandare pentru varsta – de la 4 anisori in sus puteti sa cititi povestile atat cat au rabdare piticii. Scolarii pot sa o citesca singuri, desi e o carte pe care recomand sa o cititi impreuna. Intamplarile personajelor vor fi utile pentru a incepe conversatii cu cei mici, si sper ca Curcubeii sa devina personaje clasice care vor fi pomeniti deseori in viata de zi-cu-zi.

Cateva citate care mi-au placut mult:

„In orice problema (…) exista si o rezolvare. Ba chiar si un motiv!”

„toata frumusetea din sufletul si din inima fiecaruia din noi iese la iveala la scurt timp.”

„(…) nepretuita comoara pe care fiecare din voi o poarta in inima. Bunatatea, darnicia, curajul, respectul, mila – iata doar cateva din bogatiile care locuiesc in inimile voastre.”

„(…) un secret pe care as vrea sa il stii si tu: in jurul tau se intampla lucruri minunate in fiecare zi. Insa depinde de tine daca vrei sa le privesti sau nu.”

Cumpără de aici si aici

Descriere

Curcubeii s-au nascut in camere fetitelor noastre seara de seara, dupa ce se stingea lumina. In 10 ani au fost muuulte povesti create pentru ele, insa curcubeii sunt primii care pornesc si catre alti copii. Am dat forma povestilor noaptea, singura perioada cand in casa noastra e liniste Si am scris din suflet, cu suflet… Am pus in Povesti colorate “comorile” pe care eu imi doresc sa le poarte copiii in inimile lor…

An aparitie: 2014
Autor: Amedeia Neamtu
Editura: AQUA FORTE
Nr. pagini: 60

 

Wrap Up

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Acordul tau pentru colectarea datelor este obligatoriu

*

Sunt de acord ca FiledeVis.ro sa colecteze numele si emailul meu pentru a-mi raspunde solicitarii