Țup Imposibil e doar un cuvânt – Alex Donovici

11 august 2018 Carmen Mihalca

10

valoare educațională

10.0/10

text

10.0/10

ilustrații

10.0/10

mesaje pozitive

10.0/10

calitate

10.0/10

Ce mi-a plăcut

 • mesajele educaționale
 • personajele minunat alese
 • valorile transmise
 • ilustrațiile minunate
 • umorul

tup copertaNe plac poveștile de orice fel. Ne place să le citim, să le ascultăm, să le vizionăm, să le trăim. Ne bucurăm de ele, în orice moment al zilei: când ne trezim somnoroși ca să aflăm continuarea poveștii neterminate cu o seară înainte, în drum spre grădiniță sau școală, afară cu prietenii, seara înainte de culcare. Uneori ne plac anumite povești atât de mult încât le purtăm cu noi în suflet și le recomandăm tuturor.

Așa ni s-a întâmplat și cu PoveștileCristinei.ro și, în special cu această poveste Țup. Am ascultat-o online de zeci de ori. Am recomandat-o de și mai multe ori. Iar, când am aflat de povestea editată parcă s-a făcut liniște în jur și nu am vrut să o citesc. Mă gândeam că o să strice tot farmecul poveștii audio. Am văzut ilustrațiile minunte online și mă gândeam că o să îmi altereze imaginea despre Țup, cea din imaginația mea și Țup al lui Alex, cea din imaginația lui(și aici nu e vorba de autor, ci de băiețelul meu).

Când, în sfârșit a ajuns la mine, nici măcar nu am deschis-o să o răsfoiesc, am întins-o copilului cu inima mică, mică de emoție. Zâmbetul de pe fața lui și reacția instantă: „Mami, avem Țup!? Hai să o citim!” mi-a dat aripi să o răsfoim împreună.

Ne-am bucurat de autograful autorului. Mulțumim Alex.

Ne-am bucurat de minunatele ilustrații ale Stelei Damaschin-Popa, am răsfoit și am citit titlurile fiecărui capitol, ca abia apoi să începem să o citim în tihnă.

Am fost plăcut surprinsă de faptul că povestea a fost împărțită pe capitole și ele sunt scrise cu litere mari. Capitolele ne ajută să citim segmentat povestea, mai ales copiilor mici, care nu au răbdarea necesară să asculte o poveste atât de lungă. Titlurile cu litere mari îl stimulează pe copilul care abia începe să citească.

Am citit povestea încercând să nu imit vocile din povestea audio, dar în cap îmi răsunau neîncetat intonațiile și inflexiunile vocilor lor. Se pare că povestea e la fel de frumoasă și în interpretarea mea și asta mă bucură enorm. Totuși, am imitat împreună cu copilul vocea melcului.

Surpriza mare a venit din partea a doua a cărții, când am descoperit că pe domnul melc, îl cheamă Fulger și că are „puterea vitezei”. Ei, ce să faci, așa e când îți plac super eroii. Toată lumea are o super putere.

Am descoperit un corb fricos, pe nume Tor care a învățat ce înseamnă curajul și puterea echipei.

Dacă în prima parte Buhu-Pădurii îl salvează pe Țup, acum e rândul ei să îl salveze. Curajul de care dă dovadă îl face pe copil să înțeleagă că oricât de mic și neajutorat este, cu un pic de curaj poate să învingă multe greutăți.

Nu vreau să vă dezvălui mai mult din partea a doua a poveștii. Vă las să o descoperiți singuri. Vă spun doar că e vorba de curaj, natură, muncă în echipă și ceva mai mult – iubire.

E o carte care își merită titlul: Imposibil e doar un cuvânt.

Descriere

Autorul cărții, Alex Donovici, este unul dintre creatorii fenomenului online PovestileCristinei.ro, care a pornit din dorința sa și a Cristinei Donovici de a-i dărui povesti fetiței lor. Și apoi a crescut în dorința de a făuri povesti pentru vremurile noastre, adaptate atât pentru nevoile părinților cât și cele ale celor mici. Atmosfera feerică a poveștii este întregită de ilustrațiile talentatei Stela Damaschin-Popa, primitoare a unora dintre cele mai prestigioase premii din domeniu.

Curajul nu depinde de cât de mare ți-e trupul, ci de cât de mare ți-e sufletul. De acest lucru s-au convins toate animalele pădurii, atunci când, spre marea lor surpriză, lumea lor a fost salvată de micuța ciocârlie Țup, cea cu piciorușele scurte și fără de aripi. Micuța pasăre este ajutată de un personaj neașteptat: o bufniță de care toate viețuitoarele pădurii se temeau, crezând că mănâncă puișorii. „Buhu Pădurii” este de fapt o pasăre vegetariană care adopta mică ciocârlie și o învață cum să supraviețuiască în pădure. Iar împreună învață ce se poate întâmplă atunci când te lupți pentru cei dragi, când perseverezi în față obstacolelor și nu-i judeci pe ceilalți după aparențe: totul devine posibil.

Prezentare

Cod: CVE978-606-44-0075-8
An apariție: 2018
Autor: Alex Donovici
Categoria: Literatura Romana Colecție: Carti pentru copii
Ediție: Cartonată
Editura: CURTEA VECHE
Format: 240 x 200 mm
Nr. pagini: 64

Vârsta: 3-5 ani
Vârsta: 5-7 ani
Vârsta: 7-10 ani

Comandați cartea de pe site-ul editurii emag.ro, libris.ro
 

Wrap Up

 • 10/10
  valoare educațională
 • 10/10
  text
 • 10/10
  ilustrații
 • 10/10
  mesaje pozitive
 • 10/10
  calitate

Ce mi-a plăcut

 • mesajele educaționale
 • personajele minunat alese
 • valorile transmise
 • ilustrațiile minunate
 • umorul

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Acordul tau pentru colectarea datelor este obligatoriu

*

Sunt de acord ca FiledeVis.ro sa colecteze numele si emailul meu pentru a-mi raspunde solicitarii