Mărunțilă și Bancnoțilă – Roxana Bucur și Dorina Mărășoiu

25 iulie 2018 Carmen Mihalca

35 RON
9.8

valoare educațională

10.0/10

text

9.0/10

ilustrații

10.0/10

mesaje pozitive

10.0/10

calitate

10.0/10

Ce mi-a plăcut

 • fiecare personaj munceste
 • cei ce muncesc sunt recompensați pentru munca depusă
 • se recomandă economisire, investiții, educație continuă
 • se prezintă și efectele cheltuirii necalculate a banilor
 • personajele au grijă unele de altele

Ce nu mi-a plăcut

 • se induce ideea că la bătrânețe ești neputincios
 • frazele sunt prea lungi și complexe pentru vârsta recomandată

37260426 1763706817082431 5579137245916430336 nÎmi plac banii. Îmi place să îi am. Îmi place să îi câștig, să cheltui și îmi place să îi economisesc. Recunosc însă, că nu am citit nici o carte de educație financiară (să îmi fie rușine!). Am învățat totul pe propria piele și din diverse articole și video-uri de pe internet. Și încă învăț.

Când am auzit că există cărți de educație financiară pentru copii, am zis ca e obligatoriu să încep să îi citesc băiatului meu și să văd cum se poate educa financiar un copil printr-o poveste.

Educația financiară este esențială pentru copii. Educația financiară este esențială și pentru adulți, pentru că este educația care îți arată cum poți să câștigi bani mai mulți, cum să îi administrezi și cum să îi economisești inteligent.

Ne plac poveștile, ne plac basmele, dar parcă și mai mult, ne plac poveștile de succes. Ne plac poveștile oamenilor de succes.

Așa că, dacă prin povești putem să transmitem principii sănătoase despre bani și prosperitate, de ce să nu o facem de la vârste fragede.

Cred că e important să creștem în mintea copiilor noștri o relație sănătoasă cu banii. Iar, în acest sens, povestea celor din Regatul Să Facem este perfectă.

Mărunțilă și Bancnoțilă este prima carte de educație financiară pentru copii, scrisă de Roxana Bucur, planificator și consultant financiar.

Încă de la prima interacțiune cu cartea, am simțit că o să citesc o poveste care începe cu „A fost odată”. Ilustrațiile Dorinei Mărășoiu reușesc să transmită ideea de basm, de poveste.

Am găsit în Mărunțilă și Bancnoțilă un regat în care toată lumea muncea. Și fiecare personaj este răsplătit pentru munca sa. M-a surprins plăcut, că și copii erau remunerați pentru munca pe care o prestau.

Mărunțilă și Bancnoțilă erau fiii regelui Bogataș și ai reginei Prosperitate, și fiecare are rolul său în regat. Mărunțilă, fiul cel mic, nu doar se joacă cu jucăriile, ci le testează rezistența. Iar pentru munca lui, primește o monedă. Bancnoțilă are grijă, alături de mama lui, de bunica sa și de florile mamei lui. Pentru efortul lui, este răsplătit cu o bancnotă.

Avem un moment prielnic de a explica, aprecia și comenta împreună cu copilul diferențele între efortul depus de fiecare dintre cei doi copii și banii pe care îi primesc(monede și bancnote). Povestea ne ajută, explicând cum pot fi cheltuiți fiecare.

Cu această bancnotă se puteau cumpăra multe lucruri, precum o haină, un penar sau o carte

Respectiv

Cu o monedă puteai cumpăra: o bomboană, o bucățică de ciocolată, un pix sau un creion

Bancnoțilă, fratele mai mare, primise și el monede, când fusese mai mic. Obișnuia să își cumpere bomboane în fiecare zi. Iar acum, când primea bancnote, obiceiul s-a păstrat. Banii îi cheltuie din impuls, pe primul obiect pe care îi vede în vitrina magazinelor.

Mărunțilă, în schimb, se mulțumea cu dulciurile pe care le aveau în casă și își economisea bani pentru un palat al lui.

Poveste ni-i prezintă pe băieți crescând, muncind mai mult. Sacul lui Mărunțilă devenea tot mai greu, iar Bancnoțilă era la fel de cheltuitor.

Într-o zi, o oportunitate de investiție bate la ușa fiecăruia. Iar, deciziile pe care le iau sunt hotărâtoare pentru viața pe care o vor duce.

Apariția unei prințese îi pune, din nou, în fața unor decizii grele. Surprinzător sau nu, deciziile sunt legate tot de bani și prosperitate.

Vă invit să cititți povestea în tihnă, cu răbdare. Meditați asupra fiecărei situații și a fiecărui comportament. Încercați să vă regăsiți în personaje și în deciziile pe care le iau. Și cel mai important, încercați să aplicați obiceiurile sănătoase legate de bani, în viața copilului vostru și în relația voastră cu banii.

În carte o să găsiți și o secțiune „Știai că…”. Iar supriza și mai plăcută e cadoul: cartea de colorat cu scene din poveste.

Descriere

Povestea include principii financiare și obișnuințe care nu ar fi târziu dacă s-ar implementa și în viața adulților incă din următoarea zi.

Poveste de educație financiară pentru copii și adulți care te așteaptă să o citești alături de copilul tău, în sânul familiei.

Set format din 2 bucăți , carte de povești și carte de colorat.

Mărunțilă și Bancnoțilă„, autor Roxana Bucur,  se adresează copiilor din învățământul preșcolar și elevilor din învățământul primar. Este accesibilă acestora pentru că: este prezentată sub formă de poveste, are o dimensiune potrivită, conține elemente care pot contribui la educația lor și folosește un limbaj accesibil copiilor din cele două cicluri de învățământ.”

Conf. Univ. Dr Vasile Molan

Prezentare

Autor: Roxana Bucur
Ilustrator: Dorina Mărășoiu
Format: A4
Anul apariției: 2018
Nr. pagini: 62
Tip copertă: necartonată
ISBN / ISSN: 9786066635899
Vârsta: 3 – 9 ani

 

Imagini din interior

IMG 20180721 114500 IMG 20180721 114519 IMG 20180721 114512 IMG 20180721 114603 IMG 20180721 114616 IMG 20180721 114545 IMG 20180721 114526 IMG 20180721 114555

 

 

 

Wrap Up

 • 10/10
  valoare educațională
 • 9/10
  text
 • 10/10
  ilustrații
 • 10/10
  mesaje pozitive
 • 10/10
  calitate

Ce mi-a plăcut

 • fiecare personaj munceste
 • cei ce muncesc sunt recompensați pentru munca depusă
 • se recomandă economisire, investiții, educație continuă
 • se prezintă și efectele cheltuirii necalculate a banilor
 • personajele au grijă unele de altele

Ce nu mi-a plăcut

 • se induce ideea că la bătrânețe ești neputincios
 • frazele sunt prea lungi și complexe pentru vârsta recomandată

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Acordul tau pentru colectarea datelor este obligatoriu

*

Sunt de acord ca FiledeVis.ro sa colecteze numele si emailul meu pentru a-mi raspunde solicitarii