aventurile lui remy in lumea lui tot ceea ce
0
10/10
Aventurile lui Remy în lumea lui Tot ceea ce există – Nicoleta Mariana Orlea

Ieri am terminat de citit împreună cu băiețelul meu de 10 ani,  cartea „Aventurile lui Remy în lumea lui Tot ceea ce există” de Nicoleta Mariana Orlea. Mai bine zis, el a terminat de citit ultima povestire din carte. Ne-am bucurat și ne-am întristat să facem cunoștință cu Remy și iar ne-am bucurat și iar ne-am întristat. Poate vă întrebați de ce. Pentru că, e prima carte pe care am citit-o și care spune povestea lumii unui copil cu autism. Am citit și recitit fiecare întâmplare prin care trecea Remy și am fost acolo cu sufletul la gură la fiecare pas pe care l-a făcut, la fiecare nouă achiziție, la primele cuvinte rostite, la fiecare zâmbet. Este o carte magică. Te poartă prin sentimente, trăiri, dureri, neînțelegeri, evoluție, involuție și achizițiile unui copil cu totul special. De ce a durat mult să citim această carte și de ce o iubim? E greu de explicat lumea unui copil cu autism, mai ales dacă nu ai intrat în contact cu unul. Iar, al meu copil a fost curios să afle cât mai multe despre acești copii cu totul speciali. Așa că, după fiecare poveste, am căutat explicații, am căutat informații despre autism….

balul florilor m
0
10/10
Balul florilor – Sigrid Laube, Silke Leffler

„Balul Florilor” este o poveste despre curaj și acceptarea diferențelor. Domnul Conopidă și domnișoara Morcov își fac curaj și merg la Balul Florilor, cu toate că nu primiseră invitație, doar erau „neam de buruieni” care „nu știu decât să zacă-n supă și-n mâncăruri urât mirositoare”. Legume la Balul Florilor? Nu s-a mai văzut așa ceva! Dar sub privirile indignate ale florilor prezente cei doi hotărăsc să se simtă bine și încep să danseze…și câtă grație în dansul lor…toată sala este plăcut surprinsă și deopotrivă încântată, parcă dintr-odată uitară cu toții că erau „niște legume necioplite”. Ce dacă regula spune că e bine să rămâi cu cei de seama ta, că acela e locul tău și așa sunt lucrurile rânduite? În final niște legume reușiră să farmece toate acele flori care le priveau cu dispreț, acele „fandosite” ce se cred „prețioase și alese”. În final toată lumea s-a distrat, cu toții au uitat de ceea ce-i făcea să stea departe unii de alții iar seara s-a încheiat cum nu se poate mai bine. „Descoperirea celorlalţi înseamnă descoperirea unei legături și nu a unei bariere” am găsit-o undeva și mi-a plăcut și cred că se potrivește în context. Această poveste are un…

Aventurile râmei Oli – Olga Gudynn

Am primit cartea cu emoție mare. Mi-a plăcut ideea că avea un protagonist inedit, o mică râmă, și figura ei de pe coperta e de-a dreptul adorabilă. Mulțumim editurii pentru carte. A venit cu o plăsuță de bumbac personalizată, autograf și un mesaj drăguț din partea autoarei. Cartea e frumoasă. Ilustrațiile sunt delicate, si urmăresc povestea aproape în totalitate. Povestea te ajută să te îndrăgostești de Oli, micuța râmă curajoasă, dar e greu sa ajungi la sfârșit… Am citit-o de mai multe ori și senzația e aceeași – cartea are prea multe povești. Așa că am câteva recomandări pentru a o folosi în mod plăcut. Pentru că, cu toate neajunsurile, tema principală este promovarea consumului de fructe și legume de către copii, lucru pe care ni-l dorim cu toții. Oli își începe povestea în ziua de azi, apoi urmează o lecție de evoluția speciilor, în care aflăm cum au ajuns râmele din apă pe uscat – dar de ce e Oli acolo? Nu e un pui de râmă? Apoi tot Oli se joacă cu dinozaurii, sărind din nou la actualitate destul de brusc – Oli bebeluș, primește instrucțiunile cu pericolele de azi de la mămica lui. Apoi începe, în sfârșit,…

Domnul și doamna Hormon – Babette Cole

Toți copiii cresc. Toți copiii trec prin pubertate. Toți copiii au dreptul la informație corectă, completă și de încredere în ceea ce privește corpul lor. Asta cred nu doar eu, dar e și convingerea multor specialiști, astfel că în țări precum Olanda, Suedia, educația sexuală începe din grădiniță. La noi e mai greu. Am fost crescuți fără a avea posibilitatea de a explora acest subiect, și fiecare s-a descurcat cum a putut mai bine – de la prieteni, colegi, reviste, cărți. Nu totdeauna cele mai potrivite surse pentru un subiect atât de important. Am fost crescuți cu ideea că sexul este ceva rușinos, și ca e o obrăznicie să discuți despre acest subiect. Știu că majoritatea părinților doresc să își schimbe atitudinea și să transmită altceva copiilor lor. Și iată că primim ajutor. Cartea Domnul și doamna Hormon, este una care ajută părinții să le spună ce se va întâmpla cu corpul lor o dată cu creșterea. Când sunt mici vor să devină adulți și sunt atât de încântați să audă de cum se va schimba corpul lor. Povestindu-le din timp despre schimbările ce vor avea loc îi pregătim pe mai multe planuri – le oferim informație corecta, să știe…

Mami nu mi-a spus – Babette Cole

O apariție tare așteptată. De când țin seminariile „Cum le vorbim copiilor despre sexualitate”, părinții întreabă mereu ce cărți pot folosi pentru a-i ajuta să vorbească cu copiii lor despre această temă, care îi face pe mulți să se fâstâcească. Până acum, oferta de carte în limba română era foarte slabă, mai ales pentru cei mititei. Mami nu mi-a spus este o carte potrivită pentru minunata vârstă de 4-8 ani, vârsta întrebărilor, când copiii sunt dornici de a afla cum se petrec lucrurile. Pentru ei, explicațiile clare, tehnice, sunt foarte potrivite. Copiii absorb informația repede, sunt curioși, interesați. La această vârstă este foarte ușor de discutat cu ei aspectele tehnice, și discuțiile sunt lipsite de bagaj emoțional, de rușine, jenă sau dezgust. Si aici este vorba nu numai despre ce li se întâmplă lor, dar și ce li se întâmplă celor din jur. Puteți folosi cartea și cu copiii mai mari, până la 12-14 ani. Pentru ei, vă recomand să citiți și Domnul și Doamna Hormon. Mami nu mi-a spus este foarte darnică și vă oferă multă libertate. Nu dă explicațiile ci doar pune întrebările. Este la alegerea părinților cum răspund la ele, astfel încât valorile și credințele personale să…