Fără Porecle! a ajuns în mâinile noastre în momentul cel mai potrivit, și anume înainte de începerea școlii. Viața îți dă întotdeauna unelte potrivite, la momentul potrivit. Trebuie doar să le vezi și să știi să le folosești.
Așa e și această carte. Un instrument potrivit pe care trebuie să știi să îl folosești. Inițial am zis să citesc cartea singură și apoi împreună cu copilul, dar acesta, când a vazut-o a insistat să o citim imediat.
” – Mami, această carte e despre prieteni. Uite, si despre un băiat care vrea să fie prieten cu ceilalți.
– De unde știi tu asta? l-am întrebat.
– Uite, vezi cum prietenii stau împreună și băiețelul în verde e supărat? Nu știe cum să fie prieten cu ceilalți.”
Și, uite așa, doar din ilustrația de pe copertă băiețelul meu a sustras întreaga esență a acestei cărți.
„Fără porecle” este o carte despre prietenie. Dar, mai presus de asta, este o carte despre un fenomen îngrijorător și în contină creștere – bullyingul.
Conform Wikipedia:
Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă.
M-am întâlnit cu fenomenul de bullying la copii începând cu vârsta de 3 ani, la grădiniță, în grupa mică. Și, contrar celor auzite recent, nu este un comportament care se rezolvă cu specialiști, psihologi, instituții scolare, poliție. Au și ei rolul lor. Dar, prevenția și stoparea bullyingului trebuie să vină din comportamentul celui atacat și al prietenilor lui, martori. Iar pentru ca un copil să știe să recunoască fenomenul și să știe să acționeze corect, și să nu se alăture atacatorului, trebuie să se întâlnească cu situația(preferabil de la vârste cât mai mici, și din cărți) și să primească sfaturi de la părinți, în primul rând.
Această carte se vrea un instrument pentru părinți și copii. Un instrument care să ne ajute să recunoaștem bullyingul, să recunoaștem agresorul, victima și martorii, să știm care e rolul fiecăruia și ne dă sfaturi despre cum să intervenim noi, părinții.
Paletele cu personaje, ne ajută să intrăm în pielea lor și să creem situații și jocuri de rol. Permiteți-vă să vă jucați cu copilul. Ceea ce veți afla o să vă surprindă. Veți putea descoperi situațiile de agresivitate fizică, verbală, bullying chiar de la grădiniță sau gimnaziu.
Iar citind această carte veți știi cum să reacționați, cum să interveniți și cum să vă educați în primul rândpe voi, iar apoi pe copil. Se va recunoaște în personaje și veți putea discuta despre cum ar trebui să reacționeze. Indiferent dacă este victimă sau agresor. Să previi este mai ușor decât să tratezi.
Despre Fără porecle!
O povestire psihoeducațională despre prietenie însoțită de puzzle și palete cu personajele pentru joc de rol. Povestirea îi ajută pe copii să aprecieze valoarea sprijinului reciproc și a comportamentului solidar și să manifeste respect și prețuire față de semeni. Totodată, povestirea evidențiează rolul fundamental ce le revine părinților în cultivarea acestor valori și exemplifică maniera în care familia poate îndruma copilul confruntat cu o dificultate socială.
Prezentare
Autor: Diana-Mihaela Tenciu
Ilustrator: Elena-Livia Drăgușoiu
Categoria: Materiale psihoeducationale
Editura: Cutiuța cu povești
Nr. pagini: 16
Cartea se poate comanda de pe site-ul editurii Cutiuța cu povești
No Comments