Rostogol merge acasă – Lavinia Braniște

11 februarie 2018 Madalina Rusu

8.9

Umor

9.0/10

Valoare educationala

7.5/10

Mesaje pozitive

9.0/10

Ilustrații

9.0/10

Calitate

10.0/10

Ce mi-a plăcut

 • Umorul
 • Personajele
 • Imaginile
 • Povestea in intregime

Ce nu mi-a plăcut

 • Povestea de dragoste in care intervine vulpoiul batran si viclean

Am vrut să citesc o carte amuzantă cu copiii, dar să fie potrivită și pentru Vlad, care acum are 6 ani și jumătate. L-am ales pe Rostogol, fiind scris de o autoare româncă cu un umor original, fin. Desemenea, cartea e câștigătoarea secțiunii 0-7 ani din cadrul Trofeului Arthur, în 2014, deci aveam așteptări de la ea.

Povestea e destul de complexă pentru categoria de vârstă propusă, dar curge plăcut și e plină de dialoguri amuzante. Două berze se străduie să livreze un purceluș care are rău de înălțime: doamna Flavia, o barză ce urmează să iasă la pensie, aceasta fiind ultima ei cursă, și ucenicul ei, bărzoiul Zdrell, care își dorise o carieră de bibliotecar, nicidecum curier de livrat bebeluși. Bebelușul zglobiu e furat de vulpoiul Socott, care dorește să îl dăruiască vulpiței Carla pentru a o impresiona cu talentele lui de vânător, apoi este preluat de trei corbi ce doresc să îl ducă la palat pentru a primi o recompensă. Suspansul creat este unul potrivit pentru copii, care așteptau cu nerăbdare următorul capitol. Vă lăsăm și pe voi în suspns – oare va reuși Rostogol să ajungă acasă?

Povestea este foarte amuzantă pentru copii, având multe situații ironice sau absurde ce provoacă râsul. Discuțiile dintre cei trei corbi și dialogurile dintre doamna Flavia și Zdrell sunt de-a dreptul hilare, mai ales dacă le citiți teatral, folosind voci diferite pentru personaje.

Ilustrațiile sunt foarte interesante, diferite de alte genuri pe care le-am întâlnit și au provocat și ele discuții despre ce este frumos, original, expresiv și incitant – am decis că ne plac ilustrațiile chiar dacă sunt altfel, mai ales că surprind foarte bine detaliile din poveste.

O singură parte din ea nu mi s-a părut potrivită pentru 7 ani, și anume povestea de dragoste dintre Socott și Carla in care se amestecă și un vulpoi mai în vârstă care o vrăjește pe Carla, care are părți ce nu pot fi înțelese de copii. Sunt amuzante pentru adolescenți (de pe la 12 ani probabil). Deasemenea, ne-a necajit puțin finalul brusc, care după atâta aventură ne-a lăsat cu întrebarea „Așa repede e gata?”

Recomandarea s-a dovedit a fi una bună, nouă ne-a plăcut și am citit-o rapid. Am discutat despre pensionare, utilizarea dispozitivelor electronice în momente potrivite și nepotrivite, barza și venirea puilor pe lume, dragoste și impresionarea celor dragi prin fapte mărețe, de ce ne place să sărim în bălțile cu noroi și multe alte subiecte adiacente.

Cartea e potrivită pentru cititorii începători, are text puțin și un format aerisit, și e presărată cu imagini. Dar e și mai potrivită pentru a fi citită împreună. Voi ce cărți amuzante mai citiți?

Descriere

Dupa o cariera indelungata, doamna Flavia, o barza inimoasa, asteapta sa iasa la pensie. Toata viata a zburat de colo, colo ducandu-i pe bebelusi la mama lor.

Inca un transport si gata: porcusorul Rostogol, ultimul din cei unsprezece frati transportati de ea, e insa si cel mai greu. In plus, are rau de inaltime. Trebuie sa mearga pe jos si totul se complica: un vulpoi si trei corbi au pus ochii pe micul Rostogol.

 

Ilustrator Andrei Măceșanu
Produs publicat in 2016 de Arthur
Data aparitiei: Mai 2016
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 120
ISBN: 978-606-788-044-1
Carte disponibilă pe libris.ro sau pe site-ul editurii.
 

Wrap Up

 • 9/10
  Umor
 • 7.5/10
  Valoare educationala
 • 9/10
  Mesaje pozitive
 • 9/10
  Ilustrații
 • 10/10
  Calitate

Ce mi-a plăcut

 • Umorul
 • Personajele
 • Imaginile
 • Povestea in intregime

Ce nu mi-a plăcut

 • Povestea de dragoste in care intervine vulpoiul batran si viclean

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Acordul tau pentru colectarea datelor este obligatoriu

*

Sunt de acord ca FiledeVis.ro sa colecteze numele si emailul meu pentru a-mi raspunde solicitarii