Tollinși, povești explozive pentru copii – Conn Iggulden

5 iunie 2016 Madalina Rusu

Tollinși. Povești explozive pentru copii

9.4

poveste

9.0/10

ilustratii

10.0/10

experiența lecturii

9.0/10

traducere

9.0/10

calitate ediție

10.0/10

Ce mi-a plăcut

  • aventura
  • ritmul poveștii
  • personajele sunt simpatice
  • temele abordate
  • formatul cărții

Ce nu mi-a plăcut

  • părțile întunecate

Tollinșii sunt niște creaturi mititele, dar nu sunt zâne. Precizarea este foarte clară, încă de la începutul cărții! Sunt mai mari decât zânele, fiind ființe robuste, au și ei aripioare, și nu pot fi observați de oameni.

Cartea este o colecție de 3 povești, fiecare cu mai multe capitole.

Prima poveste ne istorisește cum au fost inventate artificiile într-o manieră fantastică. Nu aflăm fapte istorice ci mai degrabă participăm la o aventură de descoperire a substanțelor ce dau culoare artificiilor. Învățăm despre curaj și perseverență, noțiunea de sclavie – pe care o putem dezbate frumos cu copiii, și mulă răbdare.

A doua poveste se numește Scăpărici și moartea violetă. Nu vă gândiți la lucruri neplăcute, este vorba de o plantă medicinală care, folosită necorespunzător poate provoca moartea. Învățăm aici despre începuturile medicinei la tollinși, despre curaj si prietenie.

Partea a treia cuprinde alte invenții interesante. O pompă de apă, un balon de aer cald, sau burduf cum l-au denumit tollinșii, în care ei au plecat pentru a descoperi dacă cerul are un tavan  și dacă aerul e mai ușor acolo sus. Aici învățăm despre ce presupune un experiment, cum are loc învățarea, cum funcționează un burduf cu aer cald, noțiuni despre zbor, despre pompe cu presiune și, foarte important, despre greșeli și faptul că sunt un pas natural în învățare. Tollinșii dau dovadă de curaj, ingeniozitate în găsirea de soluții, determinare și o strânsă relație de prietenie.

Finalul e plăcut, fără a fi hollywood-ian.

Protagonistul este Scăpărici, un tollins ce își pune mereu întrebări interesante și provocatoare, concentrat pe descoperiri, pe a face lucrurile mai bune. Alături de el apare și o fetiță tollin curajoasă, Aripioară, care luptă pentru ceea ce crede. Mai sunt și alte fete și băieți ce participă activ la aventură.

Ne-a absorbit ritmul acțiunii, neavând timp să ne plictisim. Cartea e presărată cu câteva cuvinte, noțiuni și evenimente poate nepotrivite pentru cei mai mici (sclavie, un tollin a avut piciorul amputat deoarece nu exista altă soluție pe acea vreme, revoluție), de aceea o recomand de la 7 ani în sus, dar e foarte potrivită pentru copiii care acum încep să citească cărți cu capitole și cărora le place aventura, băieți în special, dar și fete aventuroase. Textul este aerisit, destul de mare, cu borduri mari pe marginea paginilor pentru a fi ușor de abordat. Cu multe imagini, unele ce se întind pe toată pagina, cu hărți pentru a plasa aventurile în spațiu și a face povestea mai interactivă, îi provoacă pe copii la a folosi astfel de tehnici și în jocurile lor. Este bună și pentru citit cu voce tare, având mult dialog și aventură.

Prezentare

Acestea sunt primele trei povesti cu tollinsi. Da, ei au aripi, dar nu, nu sunt zane. Tollinsii sunt mult mai putin fragili decat zanele. De fapt, „fragil“ nici nu li se prea potriveste. Sunt cam la fel de fragili ca o caramida. In Cum sa arunci in aer tollinsi este vorba, printre altele, de o o fabrica de artificii care se construieste la Chorleywood, iar tollinsii sunt folositi pe post de materie prima. Sa fii azvarlit in sus spre cerul noptii sau invartit intr-o roata de artificii nu este nici pe departe la fel de distractiv cum ni s-ar putea parea. Asa ca, un tanar tollin decide sa-si salveze semenii de primejdia de a fi transformati in ingrediente. In Scaparici si moartea violeta eroul nostru se confrunta cu propria-i executie. Din fericire, calaul are masca pusa cu fata-n spate. Iar in Burdufuri si tollinsi intunecati, societatea tollinsilor este confruntata cu o amenintare venita tocmai din Dorset, care, din nou, este mult mai inspaimantatoare si mai dramatica decat ar putea sa ni se para la inceput.

Produs publicat in 2010 de RAO
Data aparitiei: August 2010
Colectia Biblioteca RAO
Traducator: Anca Vasas
Format: 160×240
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 176
ISBN: 978-973-54-0263-1

Comandă cartea de aici, aici sau de aici.

 

Wrap Up

Tollinși. Povești explozive pentru copii

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Acordul tau pentru colectarea datelor este obligatoriu

*

Sunt de acord ca FiledeVis.ro sa colecteze numele si emailul meu pentru a-mi raspunde solicitarii