Alex primit cadou cartea „Mere verzi și roșii” – din seria „Secretele unui puști afacerist” de Mia Barc – are o Supracopertă personalizată și semnătura autoarei. Noi nu auzisem nici despre autoare, serie sau titlu. Și nici nu am avut curiozitatea să aflu decât după ce am văzut ca e citită cu mult mai mult interes decât mă așteptam. E o carte de educație financiară pentru copii, pe care am descoperit-o cu plăcere și interes, mai ales că acest domeniu se pare că este de mare interes în familia noastră în ultima perioadă. În plus cititorul meu, ajuns doar pe la jumătate, a renunțat de bună voie la niște pantofi scumpi pentru că „nu merită”, apoi mi-a povestit despre faptul că în magazine produsele sunt puse într-un anumit mod pe rafturi. Și uite așa am citit-o și eu. Și, abia aștept să vă spun despre toată seria „Secretele unui puști afacerist” și despre cât de interesant, corect și clar explică autoarea termeni complicați de marketing, financiari, cu umor și pe înțelesul copiilor. „Mere verzi și roșii” este povestea lui Ral, un băiat de 10 ani care visează să devină afacerist. După mai multe idei de afaceri la care renunță repede,…
Nu există părinți răi, doar părințeală neînvățată. Încă. Așa ne întâmpină încă de pe copertă Carmen Vasile Busch. Și, sincer, nu îți vine să o crezi. De ce? Păi, nu am fost noi crescuți de părinții noștri? Nu vedem în jur alți părinți că știu să își crească copiii? Ei, îi vedeam înainte de a avea copil, sau doar îi ignoram, le ignoram comportamentul, credeam că așa e normal să procedeze, că așa se educă un copil. Vedeam familii unde se practicau metode diferite de educare a copiilor și rezonam sau nu cu ele. Vedeam copii cu reguli stricte și vedeam copii care creșteau fără nici o regulă. Și, înainte de a avea propriul copil, nu ne păsa de asta. În cei aproape 11 ani de părințeală am citit și recitit cărți, articole, studii despre cum e cel mai bine să îți crești copilul. Erau cărți cu care rezonam și cărți care mă revoltau prin sfaturi. Când am văzut această carte, primul gând a fost de respingere: încă o carte despre cum să crești copii. Dar, am zis că trebuie să o citesc pentru că avea cuvântul tocmeală în titlu. Și, copilului meu îi place să negocieze și să argumenteze…
Ieri am terminat de citit împreună cu băiețelul meu de 10 ani, cartea „Aventurile lui Remy în lumea lui Tot ceea ce există” de Nicoleta Mariana Orlea. Mai bine zis, el a terminat de citit ultima povestire din carte. Ne-am bucurat și ne-am întristat să facem cunoștință cu Remy și iar ne-am bucurat și iar ne-am întristat. Poate vă întrebați de ce. Pentru că, e prima carte pe care am citit-o și care spune povestea lumii unui copil cu autism. Am citit și recitit fiecare întâmplare prin care trecea Remy și am fost acolo cu sufletul la gură la fiecare pas pe care l-a făcut, la fiecare nouă achiziție, la primele cuvinte rostite, la fiecare zâmbet. Este o carte magică. Te poartă prin sentimente, trăiri, dureri, neînțelegeri, evoluție, involuție și achizițiile unui copil cu totul special. De ce a durat mult să citim această carte și de ce o iubim? E greu de explicat lumea unui copil cu autism, mai ales dacă nu ai intrat în contact cu unul. Iar, al meu copil a fost curios să afle cât mai multe despre acești copii cu totul speciali. Așa că, după fiecare poveste, am căutat explicații, am căutat informații despre autism….
Tocmai am terminat de citit „The Whole-Brain Child: 12 Revolutionary Strategies to Nurture Your Child’s Developing Mind, Daniel J. Siegel” și mă tot întreb cum de nu am știut eu de această carte. Recunosc, am citit cartea în engleză pentru că nu am vrut să pierd din esența ei prin traducere. Am citit cartea cu interes și cu uimire pentru că de 10 ani de când citesc cărți de psihologia copilului, această carte nu a ajuns la mine. Ar trebui să fie cartea de referință a părinților care își doresc un copil echilibrat, cerebral și care reacționează bine pentru vârsta lui, la situațiile cu care se întâlnește. E adevărat, că am încercat tot timpul să îmi înțeleg copilul și să încerc să îl ajut să se dezvolte, dar acum am înțeles mult mai clar cum ne funcționează creierul cu adevărat. Acum înțeleg fiecare tantrum pe care l-a avut de mic, aproape fiecare problemă pe care cu care se confruntă în acum, din care parte a creierului izvorăște fiecare izbucnire și cum pot să îl ajut să se echilibreze. Acum înțeleg mult mai bine că toate eforturile din acești ani au fost benefice și că toate discuțiile, jocurile, negocierile și echilibrul…
”Copilul tău vrea și are nevoie de educație financiară încă de la cea mai fragedă vârstă. Banii sunt prezenți în viața noastră încă de la naștere și avem nevoie de ei pe tot parcursul vieții. Avem nevoie să știm că banii nu sunt un lucru rău. Sunt unelte pe care le folosim pentru a trece cât mai senin și mai frumos prin viață. Banii nu sunt ochiul dracului, ci sunt deschizători de drumuri și oportunități. A înțelege cum să obții, să folosești și să înmulțești banii și apoi să-i pui la lucru pentru tine este un proces complex. E nevoie de ani de acceptare, de schimbare a credințelor limitative și de schimbare a mentalității la adulți. Așa că, de ce să nu creăm mentalități noi, și să nu mai încercăm să le schimbăm. A crește adulți capabili și cu mentalitate de învingător e mult mai ușor decât a educa la maturitate. Copilul tău are nevoie să crească cu credințe bune despre bani, economisire și investiții. Un adult independent se crește și se educă financiar încă de la vârste fragede.” Aceasta este contribuția mea la cartea Roxanei Bucur – 101 idei despre cum să faci educație financiară copilului tău, carte…
Monday a ajuns la mine la momentul oportun. A ajuns atunci când poate nu știam că tot ce am nevoie e acolo, în mine. Am nevoie, doar de câteva indicații și buumm! pot să realizez tot ce mi-am propus. Sau, poate nu chiar totul, că am vise mărețe :). Și când nu mai pot, să știu să să descopăr că mai pot un pic. Tot ce ai nevoie este deja în tine, dar ai nevoie de cineva să îți spună asta. Poate că auzi în jurul tău toate aceste sfaturi, dar le ignori, trec pe lângă urechea ta și nu lasă nimic în urmă. Oare de ce? Uneori își propui să faci schimbarea. Vrei să slăbești. Începi de luni. Vrei să mergi la sală. Începi de luni. Vrei să îți schimbi locul de muncă sau să începi un proiect nou. Începi de luni. De câte ori nu ți-ai pus în minte că de luni faci schimbarea, de luni slăbești, de luni mănânci mai sănătos… Și lunea venea, lunea trecea și venea alta. Monday e aici să te ajute să faci asta. Începe de luni programul care ține 2000 minute și nu trișa! Scrie în Monday, desenează, varsă-ți neputința, succesul, recunoștința….
Am început să citesc cu greu această carte. Am tot amânat-o pentru că nu simt că aș fi stresată, pentru că știu că ceea ce credeam eu că simt ca stres mă face să merg mai departe, să reușesc să termin tot ce mi-am propus. Am tot amânat să o citesc pentru „când voi fii stresată”, pentru când voi simți că nu mai pot și am nevoie de o soluție. Și, vai cât greșeam! Tocmai eu, care știu că stresul e prezent în viața noastră, care am simțit pe pielea mea ce efecte devastatoare are, tocmai eu am amânat să o citesc? „Eliberează-te de stres” este un îndreptar pentru gânduri, trăiri și simțiri. Este cartea practică pe care trebuie să o citești atunci când crezi că nu ești stresat. Este un ghid practic, ușor de parcurs și înțeles despre ce este stresul, cum îl recunoști și ce ar trebui să faci pentru a-l elimina din viața ta, încetul cu încetul sau brusc(alegerea este a ta). Este cartea-ghid pe care trebuie să o parcurgi încă o dată după ce ai citit-o, pentru că îți oferă metode eficiente de gestionare a stresului, de eliberare și de redescoperire a bucuriilor vieții. Citește-o cu…
Oare e important să îi educăm pe copii să își recunoască sentimentele, să își cunoască calitățile, să știe să și le recunoască și să le numească? Oare e important să le spunem cât sunt de curajoși, empatici, altruiști, curajoși, unici? Oare e important să descopere și alte calități pe care să le folosească de mici? La toate aceste întrebări și la multe altele veți găsi răspuns în cartea personalizată Povestea Calităților. Recomandată de la 4 ani, această carte personalizată îl transpune pe copilul tău în lumea mirifică a poveștilor în versuri, îi dezvoltă imaginația și, în același timp îl ajută să recunoască diverse calități atât de importante. Ilustrațiile sunt minunate și de ajută să iei o pauză de la citit și să le explorezi. Descoperi în ilustrații candoarea și delicatețea acestei povești. Povestea calităților ajută copii să își descopere potențialul și resursele. Urmărind drumul colorat, copii se găsesc în mijlocul unor aventuri amuzante, fiindu-le oglindit prin lauda descriptivă cum ajutorul lor (sub forma de empatie, perseverenta, ascultare activa, creativitate etc) FACE DIFERENȚA… pentru protagoniștii întâlniți dar SURPRIZĂ, și pentru ei înșiși! Cartea are coperta cartonată, 16*19 cm, se personalizează cu numele atât pe copertă cât și pe filele din interior,…
De fiecare dată când descopăr cărți personalizate mă bucur ca un copil mic. Și, abia aștept să văd expresia feței băiețelului meu când o primește. De data aceasta, și pentru că citește singur, am ales împreună cartea personalizată din descrierea de pe site-ul elefantulmeu.ro. A vrut o carte despre comori ascunse, povești interesante și captivante cu prieteni apropiați. Și, a descoperit cu surprindere că unele lucruri din poveste i se potrivesc. I-a plăcut că a putut să aleagă numele personajelor principale, a prietenului său cel mai bun și localitatea unde are loc acțiunea. A descoperit însă cu surprindere că numele celorlați prieteni din carte sunt nume englezești și el nu are prieteni. Dar, în Alexland totul e posibil, așa că a acceptat cu ușurință că pe colegii lui de clasă îi poate chema Harry sau Tim și că poate avea prieteni pe Charlie sau Irene. L-am întrebat după ce a citit cartea, despre ce ce vorba de fapt. Mi-a răspuns că este vorba de echipă, colaborare, prietenie, empatie și bullying. Să poți caracteriza astfel, o carte, la doar 9 ani poate însemna doar că exact despre asta e vorba în carte, că a înțeles mesajul ei. Am citit cartea, nu…
Henry și puterea imaginației a ajuns la noi la momentul potrivit. Căutam o carte pe care băiețelul meu să o citească singur și pe care să o îndrăgească așa cum își îndrăgește ursulețul de pluș. Cartea a fost citită pe nerăsuflate, în mașină, în drum spre casă, venind de la școală, iar apoi recitită, în tihnă, seara înainte de culcare. Este o poveste ușor de parcurs, dar care îți lasă loc de întrebări, răspunsuri, discuții și exerciții de imaginație. Puterea imaginației trebuie exersată și doar dacă o exersezi ajungi să o folosesși la potențialul maxim. Despre Henry și puterea imaginației Skye Byrne și Nic George prezintă o poveste fără vârstă, în continuarea fenomenului literar internațional SECRETUL, al scriitoarei Rhonda Byrne. Iepurașul iubit al lui Henry dispare, iar bunicul îl sfătuiește pe băiat să-și folosească imaginația pentru a-și regăsi prietenul de jucărie. Când Henry începe să-și pună imaginația la treabă, aventura începe cu adevărat. Va putea Henry cu puterea imaginației sale să-l aducă înapoi pe Pomiță? Sau Pomiță e pierdut pentru totdeauna? Înfățișând povestea prieteniei dintre un băiețel și iepurașul lui de jucărie prin puterea fanteziei, Puterea imaginației lui Henry va deveni cu siguranță o lectură clasică pentru cititorii de…